Založ si blog

Videné v kine: Barbie spoiler, obsah a môj názor

Mnohí označili film Barbie za „LGBT propagandu“.

Táto téma  sa vo filme vôbec nerieši. Ale, že vôbec..Ale kedysi americký republikánsky politik Joseph Raymond McCarthy stvoril „McCartheyizmus“ Ktorý všetko s čím nesúhlasil a nepáčilo sa mu onálepkoval „Komunizmom“… „Všetko čo sa mi nepáči je komunizmus“. A dnes.. „všetko čo sa mi nepáči je LGBT“.

Niekedy pri hodnotení určitého filmu musíme brať v úvahu to, pre koho je určený. Napríklad akej vekovej kategórii. Áno po vzhliadnutí prvého traileru som chcela ísť do kina a neočakávala som od toho nejakú rozvinutú zápletku a ani pointu. Očakávala som milú „oddychovku„. A potom po vzhliadnutí ďalšieho traileru som v kúte duše očakávala niečo v štýle Truman show. A tak tri dni po premiére boli tie tri lístky zakúpené a ja som si do kina obliekla bledomodré šaty bledomodré aké mala moja prvá Barbie. Vždy som rada nosila počas jary a leta šaty. Ale vlastne nikomu nedlžím vysvetlenie čo a prečo som si do kina obliekla. Je to len taká malá zaujímavá vsuvka.

 

Denná rutina v Barbielande:

V Barbielande-svete bábik od Mattelu vládne Matriarchát. V ružovom Capitole(naozaj je tá budova ružová) sídli Barbie-Prezidentka. Otázky jej kladie Barbie-reportérka konkrétne jej položí otázku : „Ako to že ste taká úžasná“?. Vo všetkých kategoriach získavajú Nobelovú cenu  Bárbiny-ženy.

 

A Kenovia…?Kenovia sú v Barbielande len doplnkami.

Tanečná scéna: Večer spoločne všetci tancujú a na parkete sa skvelo baví aj Barbie-na invalidnom vozíku(existenciu tejto Barbie spomínam v tomto blogu zpred troch rokov). Idilickú bezstarostnú atmosféru naruší nahlas vyslovená myšlienka Barbie ktorá je hlavnou postavou vo filme(všetky ženy v Barbielande sa volajú Barbie a Všetci muži Ken až na dve výnimky Skipper a Alan ale inak všetci vždy vedia o ktorom Kenovi sa zakaždým rozpráva). „Premýšľate občas nad smrťou“?. čo šokuje všetkých. Avšak Barbie sa to podarí zahovoriť…A všetci pokračujú v zábave ako keby sa nič nestalo. 

„V dokonalom“ svete Barbielandu všetci žijú pre moment

Ocitnutie sa v reálnom svete: Na druhý deň sa Barbie zobudí a niečo „nesedí„. Už sa nemôže pomocou levitácie zo svôjho domu presunúť do svôjho auta a jej chodidlá sú ploché!. Zdvôverí sa ostatným Bárbinám ktoré tento jav šokuje a vystraší. Nikdy predtým ploché chodilá nevideli!. Odporučia jej vyhľadať „Divnú Barbie“ ktorá je niečo ako miestny „outsider“ a studnica múdrosti… Jej netradičný výzor je objasnený v krátkej scéne-S divnou Barbie sa deti „drsne hrali“. Bola hádzaná,podpaľovali jej vlasy,počmárali jej tvár,strihali jej vlasy…

Divná Barbie poradí Barbie aby navštívila skutočný svet a vyhľadala dievča ktoré sa s ňou hráva. Cestou z Barbielandu si Barbie spieva počas šoférovanie svôjho ružového auta a na zadnom sedadle ju vystraší Ken ktorý sa počas celej doby ukrýval. Oznámi jej že ide do skutočného sveta s ňou. Nasledujú daľšie zastávky…pre fanúšikov Barbie mimoriadne esteticky príjemná scénka. Mimochodom neboli pri jej natáčaní použité CGI efekty

 

Poslednou zastávkou je korčulovacie molo. Okolokorčulúcim ľudom príde oblečenie Barbie a kena smiešne. A Barbie sa po pár minútach v skutočnom svete stretáva so sexuálnym obťažovaním. Nie, nie je v poriadku okoloidúce ženy plieskať po zadku. Barbie v sebaobrane muža udrie, a aj s Kenom sú zatknutý. Táto informácia sa dostane k výkonnému riaditeľovi firmy mattel ktorý zúri a trvá na tom, aby sa Barbie čo najskôr vrátila späť do Barbielandu. Medzitým sa Barbie stretáva so svojou majiteľkou násťročnou Sashou. Tá však nie je z jej prítomnosti nadšená. Vyčíta Barbie že môže za znečistenú planétu,štandardy krásy a nazve ju dokonca fašistkou.

čo Barbie rozplače. V skutočnosti však ja Barbieinú existenčnú krízu a ploché nohy môže Sashina matka-Gloria. Ktorá je zamestnankyňou vo firme mattel a tajne si kreslí návrhy nových Barbie…Bárbin ktoré si prechádzajú tým,čím si prechádza ona. Barbie je takmer dolapená a zavretá do krabice poskokmi výkonného riaditeľa Mattelu. Ale na poslednú chvíľu je zachránená sashou a Gloriou. Michodom tu moju pozornosť zaujala scéna v ktorej výkonný riaditeľ (Will Ferrel) argumentuje Barbie tým, že povie „kamarátim sa so židmi nemôžem byť zlým človekom“. -Ako keby poukázanie na pokrytectvo korporácií ktoré sa len naoko zastávajú menšín kvôli ich imidžu.

A medzitým Ken: 

Ken sa dozvedá že v skutočnom svete vládnu muži! Sleduje všetkých mužov ako idú na dôležité rokovania, cvičia vo „fitkách“,vidí ako telefonujú a riešia dôležité veci…prezidentom je muž! A všetci pred ním boli muži! Muži sú policajtami a sedia na koňoch! Vydedukuje že reálnemu svetu vládnu muži a kone. Dozvedá sa o existencií patriarchátu a dokonca si v knižnici aj knihy v ktorých si tom prečíta viac. Myslí si že stačí byť len mužom. Snaží sa aj zamestnať v nemocnici ako doktor, ale prácu nezíska…nemá požadované vzdelanie-byť mužom nestačí. Vyberie sa do Barbielandu a porozpráva Kenom o skutočnom svete. 

Nech žije revolúcia!: Kenovia nenásilne zvrhli matriarchát a nahradili ho patriarchátom. Z Bárbin ktoré riadili štát, získavali nobelové ceny v každej kategorií sa zrazu stali „žienky domáce“. Prvý Ken prezident!, Sudcovia sú Kenovia,Kenovia-držiteľia nobelovej ceny v každej kategorií… A domy Bárbin? Odteraz sú to domy Kenov! Bárbiny v nich môžu s nimi bývať iba pod podmienkou že ich budú obsluhovať a upratovať po nich počas venovania sa športom,hrania videohier,grilovania alebo pozerania televízie…

Po príchode Barbie,Sashy a Glorie si Barbie všimne že prebehla revolúcia a Kena konfrontuje s tým čo urobil. Ken však odmieta vrátiť vecy ako boli predtým a Barbie vyhodí z domu. Mimochodom, táto scénka mi v kine prišla táto scéna vizuálne veľmi vtipná a schuti som sa zasmiala.

Barbie upadne do depresie a Gloria a Sasha ju zoberú za „divnou Barbie“. A Gloria prednesie svôj feministický prejav. A príde s nápadom ako z Kenlandu opäť urobiť Barbieland a ako zabrániť Kenom odhlasovanie novej ústavy.

A medzitýmm sa do Barbielandu vyberie aj výkonný riaditeľ Mattelu aj so všetkými poskokmi.

„poďme zmanipulovať jednu skupinu Kenov proti druhej,oni medzisebou začnú vojnu“. A výjde im to. Kenovia sa stretnú na Malibu Beach a začnú medzisebou bojovať. Medzitým Bárbiny si odhlasujú návrat matriarchátu kým Kenovia boli zaneprázdnení vojnou natoľko, že sa zabudli zúčastniť hlasovania.

Koniec dobrý? Všetko dobré?: Barbie a Ken si konečne idú vydiskutovať problém. Ken je presvedčený o tom, že bez Barbie nemá žiadnu identitu a význam. A ako povie: „Je to Barbie a Ken žiadne Ken“. A Barbie mu povie že môže mať vlastnú identitu a význam aj bez nej.

V Barbielande sú všetci štastní a Gloria výkonnému riaditeľovi povie že by mohli prísť s depresívnou Barbie, načo odpovedá že je to príšerný nápad. Následne nato ho jeden z jeho poskokov oboznámi s tým, že to prinesie veľa peňazí. V momente zmení názor. Och áno, zúfalý človek sa rovná najlepší zákazník.

A Ken, Ken nosí mikinu s nápisom „Iam Kenough“

A Barbie sa cíti zmätená,plače a samej seba sa pýta, prečo bola vlastne stvorená…a na scénu prichádza Ruth Marianna Handler žena ktorá stvorila Barbie. Teda jej duch…ktorý ako poznamená výkonný riaditeľ žije v jednom v poschodí budový Mattelu. Ruth prenesie Barbie medzi membrány svetov a vysvetlí jej že má na výber.

1.)Ostať v Barbielande a žiť životom akým žila pred príchodom do reálneho sveta hoci bude denne samú seba presviedčať o niečom, čomu už sama neverí

2.)Odísť a prijať chaos.

„My matky stojíme na mieste, aby sa naše dcéry mohli pozrieť späť, aby videli, ako ďaleko zašli.“

Povie jej Ruth a dodá že svoju dcéru pomenovala Barbara.

a Barbie povie „áno“.

A znova v reálnom svete…Barbie sa stala človekom. Skutočnou ženou. Gloriiná rodina Barbie vysadí pri budove a povzbudzujú ju. Barbie prichádza na recepciu a povie:

„Prišla som navštíviť svojho gynekológa.“

_____________________________

mimoriadne si vážim pokiaľ ste to dočítali až sem alebo ste si to jednoducho len prescrollovali.

 

Isteže, niekto môže pochopiť že posolstvom Barbie filmu je to, že matriarchát by bol najlepší a najefektívnejší systém…alebo že akákoľvek maskulinita je zlá….

 

Ja osobne  v tom vidím kritiku toho, čo sa snažia hlavne mladým mužom vsugerovať-bipolárny svet
1.)Si žene podriadený
2.)Si žene nadradený
neexistuje nič medzitým. Samozrejme že existuje! čo takto spoločnosť v ktorej muži a ženy spolu nažívajú,vzájomne sa rešpektujú a pomáhajú si? Dávam po pozornosti aj zaujímavý článok o tom, že študent si založil tik tok a sledoval čo mu ukáže algoritmus-Algoritmus to zobrazoval videá v ktorých muži ponižovali ženy
Sama sa pohrávam s s myšlienkou na to, že si nový účet na tiktoku založím a uvediem že mám 18.rokov a podrobne zaznamenám aký obsah mi bude algoritmus zobrazovať. Ak tak urobím,rozhodne o tom budem na mojom blogu informovať.
_______________________
Barbie ľúbi Kena a Ken Barbie: V Barbielande to tak funguje. Jednoducho bábikám boli pridelený partneri.A v tomto vidím poukázanie na istý jav ktorý si dlhodobo všímam. Tie páry ktoré ani nevedia prečo a načo spolu sú. Ak rozprávajú o svojom partnerovi alebo partnerke nikdy nevravia o tom, čo výnimočné medzi nimi je.Zvyčajne tie páry ktoré, si na Vianoce vyhotovia spoločné selfíčka a pridajú ich na sociálnu sieť so zámerom ukázať sa. A potom každý z nich zalezie do inej izby a zvyšok večera spolu neprehovoria. Páry ktoré povedia že si občas pozrú spolu televíziu,idú spolu na drink,vozia sa na aute…len toto. Inak okrem týchto aktivít nemajú nič spoločné a ani si čo povedať. A jeden z nich alebo obaja sami seba utešujú „nie som na zahodenie mám predsa partnera“. Tie prázdne vzťahy akých je tak mnoho.

Kriticky o novej tvorbe Tima Burtona, stále však s láskou k jeho klasike

02.05.2024

V detstve som bola platonicky zamilovaná Burtonovho Willieho Wonku. Tim Burton dokázal majstrovsky zachytiť atmosféru Gotham city a Jack Nicholson bol perfektnou voľbou pre obsadenie do úlohy Jokera. Rovnako aj Danny De Vitto do úlohy Penguina. A oceňujem že sa pri Catwoman zameral na jej bolesť,vnútroné boje ale aj zraniteľnosť.A okrem Batmana, nádherného príbehu o [...]

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

23.04.2024

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00, aktualizované: 17:29

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Poľsko, NATO

Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

09.05.2024 15:26, aktualizované: 16:02

Minister obrany dodal, že v stredných a východných vojvodstvách Poľska sú rozmiestnené vojenské jednotky, ktoré poskytujú podporu pohraničnej stráže.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 106
Celková čítanosť: 191041x
Priemerná čítanosť článkov: 1802x

Autor blogu

Odkazy