Založ si blog

Jedna z vecí, ktoré považujem za smutné

Pamätám si pieseň, ktorú naspievala istá ženská formácia.Táto pieseň sa  stala symbolom silných žien, ktoré zarábajú veľa peňazí  a sú „silné a nezávislé“. Jej refrén oslavoval ženy, ktoré si kupujú svoje vlastné domy, autá a diamanty,text obsahoval aj pasáž o tom, ako je to a bolo medzi ňou v každom vzťahu  50/50.Nebolo to však o emocionálnej podpore,pomáhaní si… ale v čisto materialistickom zmysle. V dnešnej popkultúre je tento kontext stále populárny a často krát mám pocit ako keby sa zo „môžeš“ stalo „musíš“. Musíš byť „girlbosska“. A kedysi som písala o tom, ako Rytmus naučil celú generáciu mužov jedno slovo. 

Píšem tu o mužoch. Avšak, podobných pomenovaní a „hejtu“ v tomto slova zmysle je možné si vypočuť aj od žien.

Pamätám si aj videoklip aj k inej  piesni, od inej interprétky v ktorom speváčka vysypala jedlo na hlavu mužovi sediacemu za stolom chystajúceho stolovať.Popri tom spievala, že nie je jeho mamou a variť mu nebude. Isteže,môžeme to brať aj ako vyjadrenie vzdoru voči mužovi ktorý si neváži čo všetko pre neho jeho žena robí. Vo videoklipe sa speváčka štylizuje do ženy pracujúcej za pásom vo výrobni limonád. A do rôznych iných pracovných pozícií. A následne sa ženám prihovára aby vstali zo stoličiek a „oslobodili sa“ a následne nato, z okna viaceré ženy na svojich mužov zakričia „nie som tvoja mama“. A nasleduje tanečná scéna „silných a nezávislých žien“….

Nechcem menovať ani túto speváčku. Nechcem si naháňať čísla prečítania. Ale v posledných dňoch sa o nej dosť píše. A príde mi nechutné a pokrytecké, že vo videoklipe zobrazuje chlípneho šéfa-muža a zároveň sa kamaráti so zvrhlíkmi, čo prostredníctvom svojich peňazí a moci ubližovali a umlčiavali…

Nie, žena pracujúca dlhé hodiny za minimálnu mzdu nie je tvôj image a estetika. Nie, nikdy si si neprešla touto a ani podobnou prácou a ženy stojace za pásom vo fabrikách nemajú na sebe počas dvanásťhodinovej šichty neporušený makeup, a predstav si, že počas šichty sa im môže prihodiť, že sa im tie vyčesané vlásky pohnú…zvyčajne si nestihnú a nemôžu zladiť doplnky s rovnošatou…Nikdy si sa nezaujímala o to, v akých podmienkach ženy vo výrobniach pracujú. Pre teba je to len „strašne cool a estetické“. A pardon, bola si vydatá štyrikrát a dvakrát si zrušila zásnuby. Nemyslím si, že by si niekto mal brať z teba príklad a držať sa tvojich rád.

domáce práce-puťky a podpapučníci.
Takto by sa to dalo rozdeliť podľa postojov, ktoré prevládajú v dnešnom svete. Ak doma upratuješ a navaríš kým je on v robote… Si puťkahlupaňa… Považuješ pri výbere zamestnania za dôležité, aby si pri ňom mohla byť Matkou? -Si troska bez ambícií… socka
Povysával si doma,vyniesol smeti,vyvešal prádlo lebo ona bola naozaj unavená alebo je chorá?. Alebo si momentálne nemal nič na práci, a trocha jej pomohol?
-Podpapučník!
Niečo si urobil pre ženu…pomohol si jej….
Jeden zametá a druhý pridržiava lopatku…pomáhanie si…

V dobe v, ktorej žijeme , ma núti zamyslieť sa nad tým, čo sa považuje za  skutočné hodnoty v medziľudských vzťahoch. Samozrejme, sú dôležité, ako keby sa  dôležitosť empatie a schopnosť postarať sa o svojich blízkych zosmiešňovala a zavrhovala. , A svet v ktorom je láska,podpora a starostivosť ktorú pre svojich blízkych môžeme navzájom poskytnúť považované za niečo nízkej hodnoty mi príde smutný.

 

P.S: Je viacero vecí ku ktorým by sa odo mňa patrilo obsiahlejšie sa vyjadriť…ale vlastne som sa k nim už aj vyjadrovala.

Milá Lívia, píšem ti tieto riadky

Toxicita stránok určeným ženám

riešenie pre moderného človeka

 

A mnoho iných… A stále sú ešte súvisiace témy o ktorých chcem písať.

 

 

Nálepky na notebooku, urážky a reality show platená z vreciek daňových poplatníkov

26.09.2024

Je pravdou že SNSáci nasilu chceli vyprovokovať konflikt. A odviesť pozornosť od dôležitých vecí. Ale je pravdou aj to, že povedať, že „Plod nemá právo na život“ je odporné. Selektívne pohoršovanie sa nad injektívami….nič nové.

Ako ľahké je získať nálepku

18.09.2024

Je to niečo, čo ma štve. A cítim potrebu o tom písať. Pár krát som do tejto témy zabrdla. Napríklad Tu a aj Tu. štve ma , že ak sa k niečomu vyjadrí nejaký „influencer“ alebo ex politik, automaticky je považovaný za skvelého, aj keď je to niekto, koho preslávia účasť v nejakej fekálnej reality show, prípadne točenie videií v ktorých komentoval situáciu, [...]

Drahí občania, drahé občianky, drahé deti, drahé diaľničné známky, drahé knihy, drahé všetko. . . .

18.09.2024

Od budúceho roka sa zvýši daň z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent. A dozvedeli sme sa že vraj knihy sú väčšinou doménou bohatších vrstiev. Celé roky počúvame o tom, že deti na školách nečítajú. Koľko chýb narobia v diktátoch…Každý z nás určite pozná niekoho, kto v slohovej práci na tému „Moja obľúbená kniha“ Zvolil Harryho Pottera, síce ho [...]

Londýn, Big Ben, double decker, autobus,

Českí otrokári v Británii vykorisťovali krajanov i Slovákov, dostali spolu 26 rokov

07.10.2024 23:29

Polícia zistila, že z práce ľudí gang financoval luxusné autá, zlaté šperky a nehnuteľnosť v Českej republike.

Zuzana Ťapáková

Ťapáková stopla pražské predstavenie o LGBTI+ na doskách SND. Herci sa hanbia, Pakan: Cenzúra a normalizácia

07.10.2024 21:13, aktualizované: 22:18

Zuzana Ťapáková uviedla, že nebude podpisovať zmluvy dva až tri týždne pred hosťovaním.

vuhledar

Putin dostal k narodeninám ruiny Vuhledaru a rekordné počty padlých

07.10.2024 20:38

V meste, ktoré pred vojnou malo približne 14-tisíc obyvateľov, počkalo na ruskú armádu len zhruba 100 civilistov.

nehoda autobusu

V Severnom Írsku sa prevrátil školský autobus, 43 detí sa zranilo

07.10.2024 20:07

Záchranári uviedli, že išlo o závažný incident.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 143
Celková čítanosť: 257650x
Priemerná čítanosť článkov: 1802x

Autor blogu

Odkazy