Založ si blog

Všetky Slovenské filmy na ktorých som bola v kine

Spočítala som to-deväť krát!. Deväť krát som bola v kine na Slovenskom filme v kine. Začnem tým posledným a úplne prvým, ktorý som v kine tento rok vzhliadla. Písala som o ňom.

„Kto je daľší?“

Obsah filmu tvoria tri poviedky-tri príbehy inšpirované skutočnými udalosťami. Kyberšikana,rooftoping a sexuálne zneužívanie malého dievčatka. So slzami v očiach si spomínam na poslednú scénu pri písaní týchto riadkov.

Učiteľka

Fantastický herecký výkon Zuzany Mauréry v úlohe antagonistiky Súdružky učiteľky, ktorá vyučovala ruštinu a po nežnej revolúcií angličtinu a náboženstvo.Za účelom obohatenia sa či rôznych výhod nemá žiadny problém s vydieraním,šikanou či manipulovaním. Film zobrazuje aj to, aký dopad to môže mať na detskú dušu.

Dubček – Krátka jar, dlhá zima

Za Alexandra Dubčeka som hlasova v ankete najväčší Slovák. A mrzí ma, že film o ňom nenatočili už dávnejšie. Film začína poslednou cestou autom…a retrospektívne sa sústreďuje na príbeh Pražskej jary. Naozaj pekný film. A je mi ľúto, že o jeho existenicií mnohí nevedia.

Mečiar

Rozhodne nevnímam Vladimíra Mečiara ako pozitívnu osobnosť Slovenských dejín. Ale tento dokument je zlý. človek sa nič nové nedozvie. Rozhovor,archív,osobná spomienka,rozhovor,archív,osobná spomienka… Je to také monotónne.

únos

Malo by sa o tom hovoriť a nemalo by sa nikdy zabudnúť. Chválim snahu, čo najpresnejšie vystihnúť vizuálne onú dobu. Len mi to prišlo krátke.

Pivnica

Ono je to vlastne ruský film. So slovenskými hercami a francúzkym hercom. Točený a odohrávajúci sa na Slovensku.Skvelý námet, ktorý mal potenciál. Téma o ktorej by sa malo hovoriť. Ale to prostredie… prišlo mi umelé a neralistické.

Sviňa

Predlohou pre film bola kniha, ktorú napísal Arpád Soltéz. Nemám absolútne žiadny problém uznať umeleckú hodnotu diela niekoho, s kým sa na niečom alebo úplne všetkom nezhodnem.Jeho výroky na adresu Slovákov sú mi naroveň s výrokmi Viktora Orbána. Samotný Arpád Soltéz sa verejne vyjadril, že ľutuje že film sviňa pomohol k výhre a zloženiu vlády Igora Matoviča.

A ja fakt nemám rada, keď mi niekto hovorí, čo si mám myslieť a koho voliť.Takže dátum premietania v kinách bola náhoda… 😉

Filmové umenie je skvelým prostriedkom ako poukázať na amorálne konanie politikov. A hoci by krajinu riadili ľudia, ktorí by mali moju stopercentnú dôveru(politikom sa neverí, politici sa kontrolujú); Tak nikdy by som nechcela, aby ich kritika bola zakázaná. Ale film sviňa považujem za prvoplánový propagandistický paškvil na jednej úrovni s filmom „Tobě hrana zvonit nebude“(1975).Zoberme si film „The ghost writer“. Alebo „Wag the dog„. Filmy pri ktorých všetci vieme „o koho ide“ ale je to tak rafinovane a umelecky maskované…Vo svini, ako, keby sa o to ani nesnažili. Celkový dojem ako po vzhliadnutí epizódy z krimi seriálu.

Lóve

Zatiaľ jediný film, ktorý som v kine videla dvakrát.Prvý krát zo školy, a druhý krát ako jedna z odmien za ocenenie vo výtvarnej súťaži. Mnohí filmu vyčítali nadávky. Film sa však snažil byť, čo najviac autentickou sondou do sveta zlodejov áut. Príbeh kamarátov Maťa a Tomáša, ktorému jednému z nich zmení život láska, s ktorou chce začať iný život. Ale veci sa skomplikujú. Vo filme mi vadilo mnoho zbytočných scén a hluché miesta. Ale záverečná scéna…tá zaujímavá. Netreba sa však v živote nato spoliehať. 

Ak niekomu tento film pomohol čo i len jednému jedinému človeku si v živote urovnať rebríček priorít tak to zmysel malo.

Nie, nikomu by nespadla z hlavy koruna

16.05.2024

Ukazovanie prstom,hranie sa na detektívov,viac urážok a mnoho iného…Nikomu nespadne koruna z hlavy ak prizná, že jedinec v jeho názorovom/ideologickom spektre môže mať násilné/vraždené pohnútky. V „Mojom“, „Tvojom“, „Jeho“…“Ich“. Nemyslím si, že som jediná, kto si už dávnejšie prečítal hrozné veci ako tak od [...]

Otvorený list Nikitovi Slovákovi

15.05.2024

Píšem vám tieto riadky na tejto platforme. Nie, nemyslím si, že je to zbabelé a neférové. Všetko, čo sem napíšem, by som vám napísala aj pod váš príspevok na Facebooku pod svojím menom a s vlastnou fotografiou. Ale váš profil ste si nastavili tak, že vám vaše príspevky môžu komentovať len ľudia vo vašom zozname priateľov. Párkrát som zaregistrovala, že sa zvyknete [...]

Jedna planéta, dva svety a METGALA 2024

12.05.2024

V prvom rade by som chcela objasniť, čo to vlastne METGALA je. Je to jedna z najprestížnejších udalostí v svete „celebrít“. „Vstupné“ pre jednu osobu na toto podujatie je 75,000 dolárov. Finančné prostriedky z lístkov putujú na podporu inštitútu metropolitného múzea umenia. Toto podujatie ktoré sa koná každý rok je známe svojou [...]

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

zlodej, krádež, lúpež, zlodeji, kradnutie

Fontána di Trevi aj Eiffelova veža. Pozrite si rebríček krajín, kde si treba dať najväčší pozor na vreckárov

18.05.2024 06:00

Britskí odborníci zostavili tzv. Európsky index vreckových krádeží. Pri ktorých turistických atrakciách sa najviac kradne?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 197300x
Priemerná čítanosť článkov: 1794x

Autor blogu

Odkazy