Založ si blog

Ďaľšie pokračovanie vreskotu

Vraví sa aj o siedmom pokračovaní. Ale V rámci politickej korektnosti boli predstaviteľky hlavných protagonistiek „škrtnuté„. Na sociálnej sieti vyjadrili podporu Palestíne v Izraelsko Palestínskom konflikte.A podľa najnovších správ od projektu odstúpil aj režisér. Takže vznik filmu je otázny. Scream sa od začiatku v mnohom líšil od iných slasherov. Svojským štýlom sa vysmieva slasherovskému cliché . A tie reťazové reakcie…v súvislosti s rozhodnutiami a činmi hlavných postáv.

Predtým, ako sa dostanem k hodnoteniu posledného(2023) pár vetami zhodnotím predošlé snímky.

 

1.)Scream (1996)-

Vo filme Scary Movie(2000) je jasne možné identifikovať paródie konkrétnych scén, dialógov a situácií z „Vreskot„, ale je to parodia. A mnohí si čierno-bielu masku ducha v kapucni spájajú práve so Scary movie. Patrím k tým, ktorí Scary movie videli skôr, ako Vreskot a bolo mi jasné, kto vraždil. Odhliacnuc od toho, oceňujem svojský spôsob vysmievania sa slasherovskému cliché a niektoré vtipné vsuvky.

Moje hodnotenie: 4/5

2.)Scream 2 (1997)-Zmena prostredia z mestečka do univerzitného Campusu. Upodozrievať možno oveľa viac ľudí. Oceňujem začiatočnú scénu v kine. Svojím spôsobom môžme hovoriť o predpovedaní doby, O ktorej som písala nedávno v súvislosti s epizodou zo seriálu Black Mirror.

O skutočných (len vo filme vreskot) udalostiach, ktoré sa odohrali v mestečku Woodsboro sa natočil film. Je mimoriadne úspešný a okolo celého filmu funguje aj morbídny neúctivý marketing, ktorý neberie ohľad na obete,preživších a všetkých, ktorým krvavé udalosti vzali najbližších.Vlastne si ani nikto nevšimne že v kine niekoho zavraždia. Ale inak neprináša nič nové. Len viac obetí a viac podozrivých.

moje hodnotenie: 3/5

3.)Scream 3(2000)- Môžeme sa prosím tváriť, že tento film nebol nikdy zrealizovaný? Snaha o zaujímavú a odlišnú zápletku je na smiech. Je to preexponované,celé nelogické a zbytočne zdĺhavé. A postavy sú odfláknuté. A účes Gale Weathers(Courteney Cox) nebol tiež dobrou voľbou. Za mňa rozhodne najhorší film z celej série

moje hodnotenie 2/5

4.) Scream 4(2011)-Pre Wesa Cravena bolo charakteristické, že sa do série Scream snažil vniesť, čo najviac prvkov, ktoré boli charakteristické pre danú dobu(napríklad technické vychytávky). Ale aj čosi, čo je momentálne temné a populárne. Začiatkom dekády prichádzajú sociálne siete ako Facebook, ktorý so sebou prináša aj nebezpečenstvo. Nie len o tom, že užívateľia nemusia mať presnú predstavu o totožnosti svojich virtuálnych kontaktov. Ale aj o tom, čo všetko dokážu urobiť pre vysokú popularitu. A naozaj originálna úvodná scéna oproti predošlým.

 

moje hodnotenie: 3/5

5.) Scream (2022)-Prvý vreskot, ktorý nerežíroval Wes Craven. Film je venovaný jeho pamiatke(zomrel v roku 2015). „Netflixovská kultúra“ dokumentov a seriálov o tragických udalostiach, diskusné fóra,kulty okolo tragédií,requely,prequely,legacy sequely… Preživší z prvého filmu prežili toho za posledné roky mnoho a dcéry,synovia,netere,synovcovia vyrástli. Samozrejme, od udalostí ubehlo 25.rokov a opäť sa objavil vrah v maske.A „mládež“ sa dáva do boja o život…podozrivý je opäť každý. A na pomoc im prichádzajú Gale,Sidney a Dewey. Nadväzuje v mnohom  na pôvodný prvý film ale zároveň prináša nové prvky. mrzí ma, že zomrela moja najobľúbenejšia postava z celej série. Nemuselo sa to stať…Ale dáva to logiku. Po hlúpom rozhodnutí prichádzajú…zlé následky. Typické pre vreskot.Otvorené zadné vrátka pre daľšie pokračovanie kde sa môže všetko mimoriadne zvrtnúť. 

moje hodnotenie: 4/5

6.)Scream (2023)-Originálna úvodná scéna s prekvapením. A zvrat…ako sa dej vyvíja, je jasné kto je jedným z vrahov. SPOILER!: Vrahovia sú prvý krát traja!. Mnoho nelogických nejasností…ale, že fakt. A návrat jednej z postáv z predošlých filmov, o ktorých sme si mysleli, že je mŕtva.A podozrenie padá aj na ňu. Miestami mi to prišlo až vulgárne okázalé…Ale fajn.

moje hodnotenie: 3,5/5.

 

 

 

Kriticky o novej tvorbe Tima Burtona, stále však s láskou k jeho klasike

02.05.2024

V detstve som bola platonicky zamilovaná Burtonovho Willieho Wonku. Tim Burton dokázal majstrovsky zachytiť atmosféru Gotham city a Jack Nicholson bol perfektnou voľbou pre obsadenie do úlohy Jokera. Rovnako aj Danny De Vitto do úlohy Penguina. A oceňujem že sa pri Catwoman zameral na jej bolesť,vnútroné boje ale aj zraniteľnosť.A okrem Batmana, nádherného príbehu o [...]

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

23.04.2024

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

special podcast pocuvajte Pravdu novy jzbt6t / Počúvajte Pravdu /

Po 20 rokoch v únii nemôžeme na ňu najmä nadávať, ak ju chceme zmeniť

04.05.2024 06:05

Európska únia sa môže a má kritizovať. U nás však kritika dosahuje absurdné rozmery.

Peter Pellegrini, Andrej Danko

Nebude to boj, ale permanentné napätie. Hlas a SNS sú znova na nože: Fico je ticho, aby koalícia prežila

04.05.2024 06:00

Hlasovanie o Fonde na podporu umenia tretíkrát presunuli. Dôvodom sú spory medzi SNS a Hlasom.

kalifát, demonštrácia, islamisti, moslimovia

Žiadať kalifát nie je trestné, tvrdia odborníci. Aj to je sloboda prejavu

04.05.2024 06:00

Možno zakázať demonštráciu, kde spochybňujú základné práva, alebo by to nebolo demokratické? V Nemecku riešia dilemu, ktorú vyvolalo zhromaždenie moslimských radikálov.

radnica, Banská Bystrica

Vzácny erb na najkrajšom slovenskom námestí sa na svoje miesto nevráti. Mesto má však náhradu

04.05.2024 06:00

Historický skvost zdobil banskobystrickú Radnicu na Námestí SNP viac ako dve storočia. Vlani na jeseň však odtiaľ mestský erb zložili a dnes je už isté, že na pôvodné miesto sa nikdy nevráti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 106
Celková čítanosť: 190057x
Priemerná čítanosť článkov: 1793x

Autor blogu

Odkazy