Založ si blog

Moja najobľúbenejšia jarná vôňa-Miss Dior

Jar už pomaly končí a počasie je typické skôr pre Apríl. A v tomto ročnom období mám svoju obľúbenú vôňu-Parfém Miss Dior od francúzkej značky Dior. Táto mimoriadne príjemná a svieža vôňa sa vyrába od roku 1947 a viaže sa k nej zaujímavý príbeh. Samozrejme, že mi záleží na tom, aby som sa v niečom cítila komfortne, ale zároveň, čo sa týka parfémov dbám aj na to, aby môjmu okoliu vôňa nespôsobovala ťažkosti. A zatiaľ sa mi nestalo, že by táto vôňa niekomu vyslovene vadila.

Flakon vône je vyrobený zo skla a dizajn elegantný a praktický. Hrdlo zdobí mašľa z na dotyk veľmi príjemného materiálu s lesklým povrchom.

Zloženie parfému tvorí:

Hlava: mandarínka,broskyňa,marhuľa

Srdce: jazmín, kvetinové tóny, lesné jahody

Základ: Ambra, Pančuli a céder

___________

Zopár reklamných plagátov na parfém miss Dior z rôznych dekád minulého storočia:

„Vôňa Miss Dior sa zrodila za provensálskych večerov plných svetlušiek, keď zelený jazmín súznie s melódiou noci a zeme.“

Christian Dior pri uvádzaní prvého parfému jeho modného domu. Christian Dior sa vyjadril, že parfém je nevyhnutným doplnkom ženskej osobnosti a finálny dotyk k šatám z jeho dielne.

Názov Miss Dior bol poctou jeho sestre Catherine. Ktorú všetci oslovovali Miss Dior. Catherine zomrela ako 91.ročná v roku 2008. A po skončení druhej svetovej vojny sa venovala pestovaniu kvetín a prevádzkovaniu kvetinárstva v Paríži. „Záhradníčeniu“ vo vlastnej záhradke sa venovala až do svojej smrti. Vzťah medzi Christianom a Catherine bol aj napriek 12.ročnému vekovému rozdielu veľmi blízky.

Obaja súrodenci si boli oporou v dobrom aj v zlom. Catherine sa zúčastnila aj protinacistického odboja v organizácií F2. V roku 1944 bola s daľšími členmi zatknutá,mučená gestapom a napokon poslaná do koncentračného tábora Buchenwald v ktorom bola väznená a zomrela aj dcéra Talianského kráľa Princezná Mafalda Mária Savojská či mnohé ženy z Lidic.

 

Was It I Who Came Back Home?” On the Return of Catherine Dior and Other  Survivors of Ravensbrück ‹ Literary Hub

Na fotografií Catherine Dior.

 

Svedectvá americko židovského lekára o tom, čo videl v Gaze

26.07.2024

Dr. Mark Perlmutter je americko židovský lekár (jeho životopis je možné si prečítať tu) okrem pôsobenia na klinike sa tridsať rokov zúčastňuje humanitárnych misií(bolo ich štyridsať). A nedávno sa vrátil z dvojtýždňovej misie z Nemocnice Khán Younis (Gaza). O tom, s čím sa tam stretol sa rozhodol verejne prehovoriť v relácií CBS Sunday Morning. Na otázku [...]

V Utorok Židovskí propalestínski demonštranti v Capitole požadovali Izraelské zbrojné embargo

24.07.2024

Veľmi ma mrzí že tejto udalosti Slovenské média nevenujú pozornosť. Namiesto toho riešia toto. O tejto udalosti informoval aj britský denník Theguardian Americký kongres od Októbra 2023 poskytol Izraelskej armáde viac ako 14miliárd dolárov plus 3,8miliardy dolárov z vreciek platiteľov daní ,ktoré USA každoročne štátu Izrael posiela. Americká vláda financuje a dodáva [...]

Jedna z piesní od Depeche Mode ktoré považujem za nedocenené-Sun and rainfall

23.07.2024

Vo všeobecnosti považujem album „A Broken Frame“ za nedocenený. A jednu konkrétne pieseň „Sun and rainfall“ ktorá sa nachdza na tomto albume za jednu z mojich najobľúbenejších.“ Nielen pre jej príjemne melancholickoo rytmnický zvuk ale aj pre jej text. A nie len pre pasáž You’re the one I like best you retain my interest you’ re the only one if it [...]

gaza, izrael, palestína

Izraelské nálety zasiahli v Pásme Gazy školu slúžiacu ako úkryt, zahynulo najmenej 30 ľudí

27.07.2024 15:16

Nálety sa udiali v čase, keď sa izraelskí vyjednávači pripravovali na stretnutie s medzinárodnými sprostredkovateľmi, aby prediskutovali navrhované prímerie s Hamasom.

Gare du Nord / Železničná stanica /

Vlaky vo Francúzsku majú stále meškanie, návrat do normálu sa čaká v pondelok

27.07.2024 13:47

Vlakové spojenia medzi Parížom a Nemeckom sa po podpaľačských útokoch podarilo obnoviť.

Orbán

Orbán: Pripravme sa na to, že Ukrajina sa nestane členom EÚ, ani NATO

27.07.2024 13:20

Maďarský premiér podotkol, že v rusko-ukrajinskej vojne majú obe strany brutálne straty, no napriek tomu sa nechcú dohodnúť.

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 130
Celková čítanosť: 223642x
Priemerná čítanosť článkov: 1720x

Autor blogu

Odkazy