Založ si blog

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia ako dva samostatné nástupnícke štáty po rozpadde česko-Slovenska. Ale zažila som branné cvičenia. IPCHO…Skúšali sme si plynové masky a do dvoch minút sme si museli nasadiť ochranné pomôcky. Trénovali sme ako sa ochrániť pred útokom. Nikdy nám však nikto nepovedal že kto by na nás mal zaútočiť .Nenapadlo by ma, že o pár rokov, budem z rádia počuť o možných scenároch vypuknutia tretej svetovej vojny. Ale dosť už o mne. Chcem rozoberať dva podobné filmy ktoré vznikli v dvoch štátoch rok po sebe.

Deň po(1983):

Je možné, že väčšina si tento film bude zamieňať s iným rovnomenným katastrofickým filmom z roku 2004. Film „The day after“ z roku 1983 sa zameriava na udalosti pred a na dôsledky jadrovej vojny medzi ZSSR a USA. Tak film “ The  day after tommorow“ z roku 2004 sa zameriava na globálne otepľovanie. Zaplavený New York,tornáda zdevastujú Los Angeles a prichádza “ nová doba ľadová“. 

Film venuje mnoho času dialogmi medzi bežnými obyvateľmi mesta Kansas. Mnohí neprikladajú k správam o stupňujúcom sa napätí dôležitosť. Film som videla v českom dabingu a nemôžem s istotou povedať, či jedna veta, ktorá ma vyrušila, odznela rovnako aj v pôvodnom znení: „čínske krajiny“…? Môžu existovať čínske provincie a autonómne oblasti nachádzajúce sa v číne, ale nie čínske krajiny. 

 

Film je mnohom nerealistický čo pripúštajú aj samotní tvorcovia. Po skončení filmu sa na obrazovke nasledujúci text ktorý v českom preklade prečíta jeden z dabingových hercov:
„Destruction that would actually occur in the event of a full nuclear strike against the United States. It is hoped that the images of this film will inspire the nations of this earth, their peoples and leaders, to find the means to avert that fateful day. „

v preklade:

Katastrofické udalosti, ktoré ste práve videli, s veľkou pravdepodobnosťou nie sú také vážne ako deštrukcia, ktorá by sa skutočne odohrala v prípade úplného jadrového útoku proti Spojeným štátom. Dúfame, že obrazy tohto filmu inšpirujú národy tejto Zeme, ich ľudí a vodcov, aby našli spôsoby, ako zabrániť tomuto osudnému dňu.

škoda že film nezobrazuje aj diane „na druhej strane sveta“ ocenila by som keby sa zamerali aspoň na stupňujpce napätie. Zábery jadrového výbuchu sú z výtvarného hľadiska skvelé. A nie zbytočne dlhé. Uznávam že v tomto je film realistický. Naozaj by to netrvalo dlho… Za zmienku stojí aj scéna v ktorej sa skupina preživších zgrupuje pri rádiu a jeden z nich povie: „Chcem vedieť, kto to stlačil ako prvý“.

 

The Day After: A Film That Still Resonates Todayzdroj fotografie :youtube.com

The Day After - Trailers From Hell

zdroj fotografie : youtube.com

 

Moje hodnotenie: 4/5

Film je možno vzhliadnuť na youtube s českým dabingom:

 

___________________________

Tvorcovia vychádzali zo spisu „Square leg“ ktorý opisoval možný scenár jadrového útoku na Veľkú Britániu. Rovnako ako aj vo filme „deň po“ aj vo filme vlákna sa stretávame s osudom bežného človeka. Dialogom sa tu však venuje menej času.Oceňujem dokumentárne prvky. Film sa zameriava na stupňujúce napätie,a aj na protivojnové demonštrácie.

Tvorcovia vychádzali zo spisu „Square leg“ ktorý opisoval možný scenár jadrového útoku na Veľkú Britániu. Rovnako ako aj vo filme „deň po“ aj vo filme vlákna sa stretávame s osudom bežného človeka. Dialogom sa tu však venuje menej času. Samotný jadrový výbuch je vyobrazený chaoticky,desivo a deštručne. Umierajúci ľudia, ochorenia spôsobené radiáciou, nedostatok potravín jadrová zima a udalosti 12.rokov po útoku. A dopad jadrovej vojny na budúcu generáciu. Jeden z tých filmov,po podozeraní ktorých som pred spaním pozerala celé hodiny do stropu. 
Moje hodnotenie: 5/5

Kriticky o novej tvorbe Tima Burtona, stále však s láskou k jeho klasike

02.05.2024

V detstve som bola platonicky zamilovaná Burtonovho Willieho Wonku. Tim Burton dokázal majstrovsky zachytiť atmosféru Gotham city a Jack Nicholson bol perfektnou voľbou pre obsadenie do úlohy Jokera. Rovnako aj Danny De Vitto do úlohy Penguina. A oceňujem že sa pri Catwoman zameral na jej bolesť,vnútroné boje ale aj zraniteľnosť.A okrem Batmana, nádherného príbehu o [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

Naozaj tomu veríte?

20.04.2024

Za každým jedným slovom ktoré som tu pred pár dňami napísala si stojím. A po pravde by som sa tomu viac nevenovala keby zase niečo. Zase niečo, čím žije Slovenský internet. Začína sa s bojkotom bagiet. Myslím si, že je namieste byť skeptický, či niekto, kto je doslova „chodiacou reklamou“ vyjadril podporu istému prezidentskému kandidátovi naozaj [...]

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 106
Celková čítanosť: 189985x
Priemerná čítanosť článkov: 1792x

Autor blogu

Odkazy