Založ si blog

Dúhový korporativizmus

Chcela som o tom písať už dávnejšie. Korporativizmus nie je žiadnou nekritizovateľnou modlou. A jeho kritika je legitímna a okrem iného, mám predsa právo na svoj názor. Sľubujem, že sa v nasledujúcich riadkoch pokúsim všetko, čo najzrozumiteľnejšie vysvetliť. A nie, neprečítate si odo mňa vetu začínajúcu slovami „Nie som homofobna ale,….“ Lebo nie som. Lebo moja kritika je namierená voči Dúhovému K O R P O R A T I V I Z M U nie voči homosexuálom. 

_

Pride month-Jún: Mesiac, počas ktorého sa konajú rôzne pochody a udalosti zamerané na podporu práv LGBTQ+ komunity. A mesiac kedy množstvo korporácií typické farby svojho loga vymení za farby dúhy.

Isteže, je to interná záležitosť firmy. A okrem „dúhových ponožiek“ si môžeme kúpiť ponožky s iným motívom alebo aj bez motívu v rôznych farbách….A niekto môže povedať že korporácie chcú dúhovou vlajkou vyjadriť úprimnú podporu LGBTQ+ komunite…Odporúčam počas pride monthu sa pozrieť aj na ich stránky určené pre spotrebiteľov na  blízkom východe.

Nie, nie je nutné mať doktorát z marketingu a ani dlhoročné skúsenosti v brandži aby človeku bolo jasné cieľom týchto korporátov nie je boj za práva lgbtq+ komunity a šírenie akejsi osvety o rovnosti. Ale zisk jednoducho marketingový ťah, ktorý si môžu „dovoliťv krajinách EU a USA. Keďže straty z bojkotu spotrebiteľov nepocítia tak, ako by to pocítili z bojkotu spotrebiteľov na blízkom východe. Keďže viaceré krajiny blízkeho východu homosexualitu kriminalizujú.

Len taká zaujímavá vsuvka: Manažér Elvisa Presleyho Coloner Tom Parker zarábal z predaja odznakov s nápisom „I Love Elvisa aj „I hate Elvis„.

A o korporáciach s dúhovým logom počas pride mesiaca ktoré zároveň finančne podporujú ANTI LGBT politikov písal aj Britský denník The Guardian

 

A napríklad na portáli queer.sk si môžeme prečítať „čím potešiť na Vianoce ľudí z LGBT komunity“.

kde si prečítate o dúhových ponožkách a kolagéne, avšak nie to, že queer ľudia majú tiež rovnaké záujmy ako „heteráci„. Nie sú to žiadny mimozemštania. Rovnako radi môžu športovať,čítať detektívne romány,variť… čo takto napísať niečo takéto? Otvorene komunikovať alebo si všímať čo zaujíma/potrebuje náš queer kamarát, kamarátka,rodinný príslušník?. A daľší článok na queer.sk je doslova len reklamou na produkty od apple Rozmýšľaš, ako nenápadne naznačiť okoliu, že si queer? Máme pre teba tipy na dúhové vychytávky, ktoré môžu byť doma predzvesťou comingoutu. Alebo ti pomôžu zoznámiť sa, keď napríklad cestuješ vlakom a niekto fešný po tebe pokukáva. 

A do tretice rada Čo kúpiť teplým kamošom a kamoškám? Máme pre vás last minute tipy

Luxusný dúhový remienok 

Ulietavate si na technických vychytávkach a rozmyšľate, ako vytunovať svoje Apple watch?  Innocent store má príslušenstvo pre Apple produkty od výmyslu sveta, v ponuke nájdete aj takéto štýlové dúhové náramky pre Apple watch. Oslavovať svoju inakosť tak môžete aj na zápästí. Pekný darček, ktorý v sebe nesie aj jasný odkaz.

____

Daľším príkladom je Slovenský portál duhy.sk, ktorý okrem článkov zo sveta popkultúry súvisiacich s queer tematikou,správach zo sveta správy informujúcich o udalostiach, ktoré ovplyvňujú práva a slobody členov LGBT komunity v rôznych krajinách či príbehoch o „coming outeoboznamuje aj s tým, čo je „povinná výbava na pride„.
Samozrejme s odkazom na ich internetový obchod 🙂
čiže v prípade že ste gay, a kvôli uverejneniu fotky so svojím partnerom z dovolenky na sociálnej sieti ste stratili prácu,…kúpte si  dúhovú vlajku  a zúčastite sa  Prideu! Je to povinná výbava!. Tento prístup neponúka žiadne skutočné riešenia, iba ďalší produkt.“ Podľa tejto logiky je podstatné na pride prísť s vlajkou (zakúpenou na našom eshope) a pripomínať a snažiť sa o spoločenské zmeny….
___
„Okrem iného, administrátori Facebookovej stránky duhy.sk neakceptujú pluralitu názorov, ktoré sú vyjadrené slušne, namiesto odpovede alebo ignorácie automaticky udelia BAN. Upozornenie na fakt, že NATO bombarduje aj krajiny kde žijú LGBT ľudia či daľší fakt, že niektoré členské krajiny NATO majú zákony diskriminujúce LGBT ľudí je niečo neprípustné. 
Chcem upozorniť, že kritizovanie NATO nemusí automaticky znamenať sympatizovanie s imperializmom ruskej federácie. 
Pri „humanitárnom bombardovaní“ sa neberie ohľad či ste queer alebo nie. A nie je žiadnou výhrou a ani podporou to, že vás pochovajú do dúhovej rakvy.
__________

Dúhový Pride však  nevznikol v hlave niekoho na marketingovej porade v korporáte. Ale ako masová reakcia na policajnú brutalitu zaujatú na homosexuálov. V roku 1970 v New Yorku sa udial protestný pochod ktorý do dejín vstúpil ako „Stonewallské nepokoje“.

_____

Vážim si každého kto si to dočítal až sem. žiaľ neviem vám na vaše komentáre odpovedať. Technicky opakovane nezvládam zaregistrovanie sa na diskusií na pravda.sk

nedávno som si však  založila kanál na telegrame a ak niekto z vás má záujem o debatu tak vás všetkých pozývam.

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

23.04.2024

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

Naozaj tomu veríte?

20.04.2024

Za každým jedným slovom ktoré som tu pred pár dňami napísala si stojím. A po pravde by som sa tomu viac nevenovala keby zase niečo. Zase niečo, čím žije Slovenský internet. Začína sa s bojkotom bagiet. Myslím si, že je namieste byť skeptický, či niekto, kto je doslova „chodiacou reklamou“ vyjadril podporu istému prezidentskému kandidátovi naozaj [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 105
Celková čítanosť: 189172x
Priemerná čítanosť článkov: 1802x

Autor blogu

Odkazy