Založ si blog

Ďaľšie pokračovanie vreskotu

Vraví sa aj o siedmom pokračovaní. Ale V rámci politickej korektnosti boli predstaviteľky hlavných protagonistiek „škrtnuté„. Na sociálnej sieti vyjadrili podporu Palestíne v Izraelsko Palestínskom konflikte.A podľa najnovších správ od projektu odstúpil aj režisér. Takže vznik filmu je otázny. Scream sa od začiatku v mnohom líšil od iných slasherov. Svojským štýlom sa vysmieva slasherovskému cliché . A tie reťazové reakcie…v súvislosti s rozhodnutiami a činmi hlavných postáv.

Predtým, ako sa dostanem k hodnoteniu posledného(2023) pár vetami zhodnotím predošlé snímky.

 

1.)Scream (1996)-

Vo filme Scary Movie(2000) je jasne možné identifikovať paródie konkrétnych scén, dialógov a situácií z „Vreskot„, ale je to parodia. A mnohí si čierno-bielu masku ducha v kapucni spájajú práve so Scary movie. Patrím k tým, ktorí Scary movie videli skôr, ako Vreskot a bolo mi jasné, kto vraždil. Odhliacnuc od toho, oceňujem svojský spôsob vysmievania sa slasherovskému cliché a niektoré vtipné vsuvky.

Moje hodnotenie: 4/5

2.)Scream 2 (1997)-Zmena prostredia z mestečka do univerzitného Campusu. Upodozrievať možno oveľa viac ľudí. Oceňujem začiatočnú scénu v kine. Svojím spôsobom môžme hovoriť o predpovedaní doby, O ktorej som písala nedávno v súvislosti s epizodou zo seriálu Black Mirror.

O skutočných (len vo filme vreskot) udalostiach, ktoré sa odohrali v mestečku Woodsboro sa natočil film. Je mimoriadne úspešný a okolo celého filmu funguje aj morbídny neúctivý marketing, ktorý neberie ohľad na obete,preživších a všetkých, ktorým krvavé udalosti vzali najbližších.Vlastne si ani nikto nevšimne že v kine niekoho zavraždia. Ale inak neprináša nič nové. Len viac obetí a viac podozrivých.

moje hodnotenie: 3/5

3.)Scream 3(2000)- Môžeme sa prosím tváriť, že tento film nebol nikdy zrealizovaný? Snaha o zaujímavú a odlišnú zápletku je na smiech. Je to preexponované,celé nelogické a zbytočne zdĺhavé. A postavy sú odfláknuté. A účes Gale Weathers(Courteney Cox) nebol tiež dobrou voľbou. Za mňa rozhodne najhorší film z celej série

moje hodnotenie 2/5

4.) Scream 4(2011)-Pre Wesa Cravena bolo charakteristické, že sa do série Scream snažil vniesť, čo najviac prvkov, ktoré boli charakteristické pre danú dobu(napríklad technické vychytávky). Ale aj čosi, čo je momentálne temné a populárne. Začiatkom dekády prichádzajú sociálne siete ako Facebook, ktorý so sebou prináša aj nebezpečenstvo. Nie len o tom, že užívateľia nemusia mať presnú predstavu o totožnosti svojich virtuálnych kontaktov. Ale aj o tom, čo všetko dokážu urobiť pre vysokú popularitu. A naozaj originálna úvodná scéna oproti predošlým.

 

moje hodnotenie: 3/5

5.) Scream (2022)-Prvý vreskot, ktorý nerežíroval Wes Craven. Film je venovaný jeho pamiatke(zomrel v roku 2015). „Netflixovská kultúra“ dokumentov a seriálov o tragických udalostiach, diskusné fóra,kulty okolo tragédií,requely,prequely,legacy sequely… Preživší z prvého filmu prežili toho za posledné roky mnoho a dcéry,synovia,netere,synovcovia vyrástli. Samozrejme, od udalostí ubehlo 25.rokov a opäť sa objavil vrah v maske.A „mládež“ sa dáva do boja o život…podozrivý je opäť každý. A na pomoc im prichádzajú Gale,Sidney a Dewey. Nadväzuje v mnohom  na pôvodný prvý film ale zároveň prináša nové prvky. mrzí ma, že zomrela moja najobľúbenejšia postava z celej série. Nemuselo sa to stať…Ale dáva to logiku. Po hlúpom rozhodnutí prichádzajú…zlé následky. Typické pre vreskot.Otvorené zadné vrátka pre daľšie pokračovanie kde sa môže všetko mimoriadne zvrtnúť. 

moje hodnotenie: 4/5

6.)Scream (2023)-Originálna úvodná scéna s prekvapením. A zvrat…ako sa dej vyvíja, je jasné kto je jedným z vrahov. SPOILER!: Vrahovia sú prvý krát traja!. Mnoho nelogických nejasností…ale, že fakt. A návrat jednej z postáv z predošlých filmov, o ktorých sme si mysleli, že je mŕtva.A podozrenie padá aj na ňu. Miestami mi to prišlo až vulgárne okázalé…Ale fajn.

moje hodnotenie: 3,5/5.

 

 

 

Nie, nikomu by nespadla z hlavy koruna

16.05.2024

Ukazovanie prstom,hranie sa na detektívov,viac urážok a mnoho iného…Nikomu nespadne koruna z hlavy ak prizná, že jedinec v jeho názorovom/ideologickom spektre môže mať násilné/vraždené pohnútky. V „Mojom“, „Tvojom“, „Jeho“…“Ich“. Nemyslím si, že som jediná, kto si už dávnejšie prečítal hrozné veci ako tak od [...]

Otvorený list Nikitovi Slovákovi

15.05.2024

Píšem vám tieto riadky na tejto platforme. Nie, nemyslím si, že je to zbabelé a neférové. Všetko, čo sem napíšem, by som vám napísala aj pod váš príspevok na Facebooku pod svojím menom a s vlastnou fotografiou. Ale váš profil ste si nastavili tak, že vám vaše príspevky môžu komentovať len ľudia vo vašom zozname priateľov. Párkrát som zaregistrovala, že sa zvyknete [...]

Jedna planéta, dva svety a METGALA 2024

12.05.2024

V prvom rade by som chcela objasniť, čo to vlastne METGALA je. Je to jedna z najprestížnejších udalostí v svete „celebrít“. „Vstupné“ pre jednu osobu na toto podujatie je 75,000 dolárov. Finančné prostriedky z lístkov putujú na podporu inštitútu metropolitného múzea umenia. Toto podujatie ktoré sa koná každý rok je známe svojou [...]

Germany Russia Ukraine

Utečenci strácajú kontakt s Ukrajinou. Čo ukázal prieskum v Poľsku, Nemecku a Česku?

18.05.2024 10:00

Minimálne polovica Ukrajincov, ktorí sú v Poľsku, Nemecku a Česku, sa na Ukrajinu zrejme nevráti. Vyplýva to z čerstvého prieskumu.

nemecko letisko lietadlo mníchov aktivisti klíma

Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska

18.05.2024 08:30

Aktivisti sa prilepili k ploche pristávacej dráhy, prichádzajúce lety boli preto presmerované na iné letiská.

Houston, texas, búrky

Z Houstonu po ničivých búrkach hlásia sedem obetí

18.05.2024 08:25

Obytné oblasti mesta boli plné popadaných stromov a elektrického vedenia.

SR premiér Fico atentát stav Kaliňák BBX

Tri dni po atentáte na Fica: Čo zatiaľ vieme? Otázky a odpovede, premiér ostáva na JIS, atentátnik ide pred súd

18.05.2024 07:00

Premiérov stav je stále vážny, súd bude rozhodovať o väzbe pre útočníka. Zatiaľ to viac ako na upokojenie vyzerá na pokračujúcu polarizáciu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 110
Celková čítanosť: 197313x
Priemerná čítanosť článkov: 1794x

Autor blogu

Odkazy