Založ si blog

Predpovedal film Jonesovci budúcnosť?

86% mladých ľudí sa v prieskume vyjadrilo, že chcú uverejňovať obsah sociálnych médií za peniaze

V prípade že niekto nemá tušenie o tom, čo predstavuje pojem „Infulencer“ -Tak tu je link s vysvetlením na Wikipédií

Považujem za mimoriadne trefné, že medzi súvislácimi článkami sa nachádza aj článok o „Manipulátoroch“.

_________________

Pamätám si na Americký film „Jonesovci“ V hlavnej úlohe s Demi Moore a Davidom Duchovnym. A som prekvapená, že tento film je žiaľ tak nedocenený.

Pamätám si, ako som tento film videla ako mladšia…

Pripomínal fakt, že v tom čase nebol vplyv sociálnych sietí taký rozšírený. A pojem „infuencer“ neexistoval.

Neskôr sa samozrejme podelím o moje dojmy, ktoré som po vzhliadnutí filmu mala, ale dovoľte mi vás zatiaľ stručne oboznámiť s obsahom filmu.

 

Do „Dobrej štvrte“ Sa prisťahuje rodina Jonesovcov. Rodičia Kate a Steve a ich dve deti(Jenn a Mick)vo veku stredoškolákov. Nepotrvá to dlho a rodina rýchlo zapadne. Spriatelia sa s každým v susedstve.

„Každí chce byť ako Jonesovci“. Hoci nikto netuší odkiaľ na svoj životný štýl „berú peniaze“. Každý chce telefón aký má Kate či rovnakú teplákovú súpravu akú má Kate. Každý sa chce obliekať ako jej manžel…A platí to aj o rovesníkoch ich detí.

V skutočnosti Kate a Steve sú dvaja cudzí ľudia(skôr kolegovia) spiaci každý v inej izbe. Ich dokonalé manželstvo nie je ani manželstvom, (ani úradne). A ich deti nie sú ich deťmi dokonca medzi Jenn a Mickom neexistuje, ani žiadny príbuzenský vzťah.

Sú to zamestnanci marketingovej firmy. Ktorých náplňou práce je sa v každom novom meste spriateliť sa so susedmi a vyvolať v nich potrebu si kúpiť všetky tie veci…

_______

Porady každý mesiac o tom, kto z „Rodiny“ Má najlepšie čísla predaja daného produktu. Aký má jeho image vysoký vplyv na predajnosť daného produktu…

Samozrejme nikto z „Rodiny“ Jonesovcov si nemusí robiť starosti z toho, Odkiaľ na všetky tie veci zoberú finančné prostriedky. Všetky tie veci dostávajú zadarmo priamo od Firiem. Avšak ich „Sledovatelia“ Áno.

Pozor, teraz začínam so spoilerovaním…

Sused Larry nestíha „Držať s Jonesovcami krok“. Jeho príjmy sú „Nedostatočné“. A, aby krok stíhal, dokonca sa aj zadlží. Aj napriek tomu, že narozdiel od Stevea má doma milujúcu a hlavne skutočnú manželku, upadá do depresií a napokon spácha samovraždu.

________________________________________

A teraz k mojím dojmom po vzhliadnutí filmu: Ako som spomínala v čase keď som tento film videla neboli sociálne siete tak populárne a pojem infuelncer neexistoval. 

Moje slová zneli: „To fakt by niekto chcel takto žiť“? Niekto by „proste“ Mesiace alebo dlhé roky premárnil tým, že by cestoval z mesta do mesta a s cudzími ľuďmi sa hral na šťastnú rodinu.? Ako dokáže niekoho urobiť šťastným len to, že ho ľudia majú radi len, preto, že má také a také veci…A vlastne venovať sa 24.hodín 7.dní v týždni len a len reklame?.

_____________

V tom čase som tento film vnímala ako kritiku konzumnej spoločnosti a mámonu. Avšak o pár rokov neskôr, keď nastal boom „infunecerov“ Som si spomenula práve na tento film. Častokrát, keď na mňa „Vysokčí“ Nejaká správa, ako napríklad: Tatiana Žideková ukázala obývačku: WAU, to je doslova pastva pre oči! 

netuším o koho sa jedná. A príde mi patetické v akom stave sa naša spoločnosť nachádza. Pozornosť médií či priam niekedy titulky novín si niekto vyslúži za niečo takéto…

____________

A áno, priznávam, že o „Profesií“ Influencer/KA nemám vysokú mienku. Nie sú to v mojich očiach profesie, ktoré by svojou činnosťou prispievali k niečomu v spoločnosti. Okrem fotiek či videií zo svojho súkromia neprodukujú nič. Žiadne umenie, šport…Och áno… V poslednej dobe sa oháňajú tým, že „Oni sú motivačnými rečníkmi“. Sem tam medzi svojimi príspevkami utrúsia nejakú tú abstraktnú vetu o „hejteroch“ A, ako každý kto vás kritizuje len závidí…(Isteže aj kritika za to, že niekto jazdí v protismere je len hejt a závisť :D“.

 

Motivovanie predvádzania svojho bohatstva, ktoré dotyčný/dotyčná nadobudol len vďaka peniazom svojich followerov…Pohŕdanie ľuďmi, ktorí chodia denne do práce…Označovaním ich za hlupákov…

Nezabúdajte na fakt, že všetky tie „Super“ Vecičky Influenceri dostávajú zadarmo od firiem. Dostanú zaplatené za príspevok, v ktorom ich propagujú a samozrejme aj nejaké tie percentá z predaja.

A za zmienku rozhodne stojí aj fakt  že kolagén nemá vlastnosti ktoré by rozpúštali tuky a dokonca ani laxatívne účinky.

 

 

 

Deň po(1983) a Vlákna (1984)

23.04.2024

Zvolila som si nie práve najštastnejšiu dobu na písanie o týchto dvoch filmoch. V Septembri minulého roka som mala pocit, ako keby cestujem v čase…Napísala som o tom..vyšlo to na tri riadky. V kinách premietajú nových krotiteľov duchov. Ale duch osemdesiatych rokov cítiť vo vzduchu aj mimo kina. Nie som dieťa éry studenej vojny a som staršia ako Kosovo, ale nie staršia [...]

Domáca strúhanka

21.04.2024

Milujem ten pocit, keď všetko to „Vysušené“ Pečivo nahádžem do mlynčeka a spácham z neho strúhanku. Nemyslím si, že je niečo na tomto procese náročné. Odporúčam pečivo skladovať v nejakej neuzatvorenej nádobe aby sa dobre „presušilo„ale aby naň nesadal prach prípadne nevliezli chrobáky. Napríklad v hlbokom plechu v rúre na pečenie-samozrejme iba [...]

Naozaj tomu veríte?

20.04.2024

Za každým jedným slovom ktoré som tu pred pár dňami napísala si stojím. A po pravde by som sa tomu viac nevenovala keby zase niečo. Zase niečo, čím žije Slovenský internet. Začína sa s bojkotom bagiet. Myslím si, že je namieste byť skeptický, či niekto, kto je doslova „chodiacou reklamou“ vyjadril podporu istému prezidentskému kandidátovi naozaj [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 105
Celková čítanosť: 188931x
Priemerná čítanosť článkov: 1799x

Autor blogu

Odkazy