Založ si blog

O polemikách o tom, či vo filme naozaj diabol nosí Pradu

Nedávno som narazila na článok, v ktorom autorka analyzovala, prečo je postava Natea, priateľa hlavnej postavy Andy v „Diablovi nosí Pradu„, považovaná za záporáka namiesto Mirandy. Nate je v článku opísaný ako egocentrický, zakomplexovaný a neprajný partner, a tento názor sa odráža aj v rôznych memečkách. Vzhľadom k tomu, že som tento film videla viac ako jeden krát, dovoľujem si zdieľať svoj názor na túto tému. A narozdiel od spomínaného článku budem analyzovať aj iné postavy vo filme.

Andrea nedávno úspešne vyštudovala na univerzite právo. Chce sa však stať novinárkou. A na stáž prichádza do módneho magazínu „Runway“ Ktorému šéfuje legendárna Mirada Prestley. Akonáhle sa Andrea objaví na recepcií redakcie s tým, že ju sem poslali z personálneho si asistentka číslo jedna šéfky Mirandy-Emily neodpustí neprofesionálnu poznámku “ To je vtip“ so znechutením.

The Movie Villain / The Actual Villain | Know Your Meme

Na scénu prichádza Miranda…prichádza do redakcie skôr, ako mala. A v scéne kedy sa prvý krát vo filme objaví je priamy záber na jej kabelku s logom značky Prada.

Miranda prichádza na scénu a vypukne panika… Okamžite sa prezuť z papúč do lodičiek…Okamžite dojesť a vyhodiť jedlo do koša…všetci sú v strese.

A nasleduje krátky „pohovor“ Miranda sa k Andreií nespráva prívetivo a ani ju nezaujímajú jej pracovné skúsenosti…Andrea odchádza s tým, že neuspela…opak je však pravdou a oznámiť jej to predtým,ako opúšťa budovu asistentka číslo jedna Emily. Opäť so znechutením

______

 

51 Of The Absolute Funniest New Memes Tuesday Has To Offer

Prichádza prvý deň v práci a Andrea sa oboznamuje, ako to v redakcií funguje. Na svojom mieste musí byť „Prilepená“ Celú dobu. Vraj raz jedna z jej predchodkýň sa raz porezala na dlani na papieri a odskočila si…a teraz pracuje na nie práve najlukratívnejšom mieste.

Počas obednej prestávky si Andrea chce nabrať z kukuričnej polievky a jej kolega jej oznámi,že z tejto polievky sa priberá. A vyberie si teda niečo iné…Zrazu však nevyspytateľná Miranda zvolá poradu a nik sa nestihne ani najesť,lebo si ju zmyslela práve teraz.

Zamestnanci sa nestihli ani najesť!

O svojom náročnom dni Andrea doma rozpráva svôjmu prijateľovi Nateovi ktorý ju počúva počas toho, ako varí pre ňu jedlo. Prichádzajú daľšie dni a úlohy ktoré od Andreii Miranda vyžaduje sú mimoriadne náročné. A ak sa jej niečo nepodarí, dostane vynadané napríklad „bude niekde prehliadka príšerných sukní kde nemôžeš chýbať“. A ak Andrea splní všetko, Miranda ostáva chladná. Občas sa stane, že si niečo rozmyslí na poslednú chvíľu.

O svojej práci sa Andrea rozpráva okrem Natea aj so svojimi kamarátmi ktorí jej prácu dokážu oceniť ak im z práce prinesie nejaké veci.

počas jedného víkenda za Andreou prichádza jej otec ktorý sa teší že spolu strávia čas a chce jej finančne pomôcť s platením nájmu. Počas večere cez víkend! jej zavolá Miranda so zadaním…všetky lety z lokality kde sa Miranda nachádza sú zrušené kvôli hurikánu. Miranda však aj tak trvá na tom, aby Andrea zariadila jej odlet. Nepodarí sa…

Kolega ktorý Andreií „neodporúčal“ sa najesť a neodpustil si viaceré poznámky jej vyberie nové oblečenie do práce. A Miranda akosi začína byť trocha iná…

A Andrea denne počúva od ľudí vo výťahu alebo jedného kamaráta z jej partie že práca ktorú má, je práca pre ktorú by vraždili miliony žien.

The Devil Wears Prada: Andy's Outfits, Ranked    The Devil Wears Prada​ Fashion: Get Andy Sachs's Best Looks | Teen Vogue

Andrea trávi s Nateom čoraz menej času. Spoznáva s modnymi ikonami a aj slávnym novinárom Christianom na voľnej nohe ktorý s Andreou flirtuje. A prichdáza opäť

zadanie: Mirandine deti by si radi prečítali ešte nevydaný diel Harryho Pottera! S touto extrémne náročnou úlohou jej pomôže novinár Christian. Andrea úlohu splní .

 

Len si dajme pauzu - zábavné obrázky | Funny.sk

 

Miranda si na prestížnu prehliadku do Paríža vždy zoberie len jednu zo svojich dvoch asistentiek. Pôvodne to mala byť Emily, avšak vyberá si Andreu. Emily následne počas plnenia úloh od Mirandy a telefonovania zrazí auto. Ocitá sa v nemocnici so zlomenými nohami. Emily sa do Paríža tešila a držala kvôli tomu aj diétu.

___

Paríž….

Andrein kolega ktorý jej „radil“ aby nejedla kukuričnú polievku,a mal všetky tie poznámky a vybral jej nové oblečenie má radosť. Má radosť z toho, že ho Miranda odporučila na miesto spoločníka prestížneho výrobcu módních doplnov. A ako sám vraví konečne bude po osemnástich rokoch byť znova sám sebe pánom a Paríž si bude môcť aj pozrieť.

Andrea ide na večeru s Christianom ktorý jej počas večere povie že sa Mirandy zastáva a prechádza na temnú stranu. Strávia spolu noc a ráno jej prezradí že Mirandu sa chystá vydavateľ nahradiť a že on bude v magazíne komentátorom. Andrea je v šoku a naštvaná…

Snaží sa to Mirande povedať ale tá ju ignoruje.

A prichádza slávnostná udalosť na ktorej Miranda oznámi meno nového spoločníka Jamesa Holta. Andrein kolega je nedočkavý…čaká na tento moment.

A… Miranda oznamuje že sa ňou stáva Jacqueline Follet ktorá mala Mirandu nahradiť. Sklamaný je Andrein Kolega Nigel, sklamaný je aj Christian ktorý mal byť komentátorom a sklamaná je aj Andrea.

Po udalosti spolu sedia v aute Miranda a Andrea a Miranda Andreií oznamuje že o tom, že sa ju chystajú nahradiť vedela dávnejšie. A našla pre Jacqueline alternatívne pracovné miesto. Ako sama vraví-tak preplatené miesto by neodmietla. A ako následne prišla za vydavateľom a oznámila mu že Jacqueline už nie k dispozícií a predložila mu zoznam ľudí kt. za Mirandou pôjdu všade. A že si nikdy nemyslela že to povie, ale že v Andreii vidí kúsok seba že aj ona sa vie správne rozhodovať a že kto chce tento život musí sa vedieť správne rozhodovať. Andrea jej povie že ona by nikdy nedokázala urobiť to, čo ona urobila Nigelovi…nato jej následne povie že niečo podobné už urobila-urobila niečo podobné Emily. A zaznie slávna veta z filmu

Následne nato Miranda vystupuje z auta a užíva si blesky fotoaparátov a Andrea odchádza preč… Miranda jej telefonuje a ona s úsmevom zahadzuje telefon do fontány. Táto scéna je typické cliché  pre romantické filmy v ktorých sa protagonista rozhodne prehodnotiť svoje priority.

Následne sa Andrea ocitá už v Newyorskej reštaurácií v ktorej varí Nate. Prichdáza s tým, že mal pravdu ako sa odvrátila od neho, od priateľov a aj od rodiny…na otázku a „kvôli čomu“ je Nate odpovedá „Kvôli topánkam,blúzkam,kabátom,opaskom.

Nate jej oznamuje že sa mu podarilo získať vysnívanú prácu a sťahuje sa. Andrea mu gratuluje a vraví že ju čaká jeden pracovný pohovor. Andrea a Nate sa rozchádzajú v dobrom.

Na pracovnom pohovore šéf chváli Andreu za jej predošlé články ale je zaskočený jej poslednou pracovnou skúsenosťou RUNWAY.Andrea odpovedá že to bola „škola“ a že ku koncu… šéf jej povie že tam volal kvôli doporučeniu a volal s nejakou protivou a následne nato dostal fax od Mirandy v ktorom v ktorom napísala že zo všetkých jej asistentiek bola Andrea najväčším sklamaním a že ak ju nepríjmne, tak je idiot. Andrea s úsmevom opúšta budovu redakcie New York mirror A zatelefonuje Emily ktorá chodí s pomocou barlí so sádrou s tým, že si z Paríža priniesla mnoho šiat ktoré nemá kam nosiť a že či by nejaké z nich nechcela. Emily súhlasí a po tom, ako zloží telefon sa pozrie na novú asistentku a povie jej: „táto práca sa dievča úplne zničí“. Následne si Andrea všimne Mirandu ktorá vychádza z budovy a nahnevane telefonuje aj ona si všimne Andreu ktorá na ňu zamáva Miranda si chladne sadne do auta v ktorom sa usmeje.

______

1.) Andrea bola  zosmiešňovaná na pracovisku preto, lebo nenosí najnovšie oblečenie. Do práce nechodila strapatá,neumytá a v špinavom neožehlenom oblečení. Nemohla sa v práci ani najesť.

2.) Miranda žiadala pracovné nasadenie a splnenie náročných úloh aj počas víkendu! -mimo pracovnej doby

3.) Andrea vyštudovala právo a napísala viacero článkov o spoločenských problémoch a kauzách. V Runway žiadne daľšie skúsenosti v tejto oblasti v ktorej vynikala nezískavala.

4.)Andrea vynakladala obrovské úsilie ktoré ju neposúvalo vpred len dostávalo do priazne Mirandy. Andrea začala upadať do márnivosti a ukázala to, ako ľahko je ovplyvniteľná a ako keby zabudla alebo odpustila na to, ako sa k nej kolegovia správali pred tým, ako sa objavila v značkovom modnom oblečení.

5.)Nateove reakcie sú občas neprimerané, ale rozhodne to nie je žiadny zloduch. Rozhodne nie je zakomplexovaný, neprajný a všetko, čo bolo o ňom v tom článku napísané. Andreii vždy povedal „zlom vaz“, alebo že sa jej páči v čomkoľvek. Nesnaží sa sabotovať jej prácu a prirodzenou reakciou je, že jej prácu nenávidí, keďže sa mu doma na ňu sťažuje a kvôli nej ho aj zanedbáva.Zoberme si fakt, že mnohí cítia súcit s filmovou manželkou Adama Sandlera vo filme „Click: Život na diaľkové ovládanie“ a mnohí cítia súcit s Jennifer Aniston vo filme „Bruce všemohúci„. Láska je aj o podpore toho druhého ale zase človek má právo sa ozvať ak sa s ním nezaobchádza dobre alebo si chce niečo vyjasniť. Predstavte si že by sa takto správala mužská hlavná postava. Predstavte si že Andea je Andrej a flirtuje s novinárkou na voľnej nohe Christianou. Predstavte si že Andrej zmešká oslavu narodením Natálie a povie jej že nech si dajú pauzu a potom strávi noc s Christianou a potom príde za Natáliou a žiada o odpustenie… 

(Viem, že vo filme click život na diaľkové ovládanie je to iné…je to podobné v tom, že partner má málo času na svoju manželku a deti a narozdiel od Andreii vo filme diabol nosí Pradu svoju ženu naozaj ľúbi).

6.) Andrea chce Mirandu varovať a je svedkom toho, ako vo svoj osobný prospech dokáže využiť svoje privilégium a oklamať svojho spolupracovníka.

7.) To má byť akože na potlesk a svätožiaru že Miranda nenapísala negatívne odporúčanie na Andreu? Po tom všetkom ako zvládla všetky tie zadania čo od nej vyžadovala?

8.) Nemožno zase porovnávať to, čo urobila Miranda Nigelovi a to, čo bolo medzi Andreou a Emily. Emily sa od začiatku správa k Andrei vyslovene nepriateľsky.

Po pravde by ma nikdy nenapadlo že budem niekedy o tomto filme písať a že to bude také dlhé. Ale jednoducho mi to nedá. Snaha o glorifikáciu toxického správania a pracovného prostredia  a vykresľovanie mužov ako úplnych idiotov mi jednoducho vadí.

 

 

 

Ako ľahké je získať nálepku

18.09.2024

Je to niečo, čo ma štve. A cítim potrebu o tom písať. Pár krát som do tejto témy zabrdla. Napríklad Tu a aj Tu. štve ma , že ak sa k niečomu vyjadrí nejaký „influencer“ alebo ex politik, automaticky je považovaný za skvelého, aj keď je to niekto, koho preslávia účasť v nejakej fekálnej reality show, prípadne točenie videií v ktorých komentoval situáciu, [...]

Drahí občania, drahé občianky, drahé deti, drahé diaľničné známky, drahé knihy, drahé všetko. . . .

18.09.2024

Od budúceho roka sa zvýši daň z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent. A dozvedeli sme sa že vraj knihy sú väčšinou doménou bohatších vrstiev. Celé roky počúvame o tom, že deti na školách nečítajú. Koľko chýb narobia v diktátoch…Každý z nás určite pozná niekoho, kto v slohovej práci na tému „Moja obľúbená kniha“ Zvolil Harryho Pottera, síce ho [...]

Ruská reklama a mužnosť

16.09.2024

V novej ruskej reklame ktorá sa vysiela v ruskej televízií Pýtajú sa v nej: Z čoho sú naši muži? Z tetovaní a prepichnutých uší? Z ilúzií a banánových smoothies? Z čoho sú naši muži? Z líčenia a streamov? Z tortičiek a značkového oblečenia? Z čoho sú naši muži? Z čoho si ty? Pirdaj sa k tým, čo sú zo cti,hodnôt a odvahy reklama s cieľovkou na mužov v [...]

Russell Bentley

Donbaského kovboja z USA, ktorý bojoval za Rusov, mučili a zabili spolubojovníci. Vojakov čaká súd

20.09.2024 21:30, aktualizované: 22:02

Vojaci majú byť súdení kvôli rôznym obvineniam od prekračovania právomocí, cez užívanie fyzického násilia a mučenia a spôsobenie smrti nedbanlivosťou.

Election 2024 Trump

Zlyhania tajnej služby odhalené: Vyšetrovanie atentátu na Trumpa odkrylo pochybenia ochranky

20.09.2024 20:17

Zlyhanie Tajnej služby, ktorá poskytuje ochranu najvyšším ústavným činiteľom aj exprezidentom, je predmetom viacerých vyšetrovaní.

polícia podvodná zoo

Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo, okrádajú ľudí. Totálny hyenizmus, reaguje polícia

20.09.2024 18:36

Totálny hyenizmus. Podvodníci sa na Facebooku vydávajú za bratislavskú zoo v čase, keď tá skutočná čelí následkom ničivých záplav, uviedla polícia.

harrisová, trump

Predčasné voľby v USA odštartovali: Voliči troch štátov už rozhodujú, kto povedie Biely dom

20.09.2024 18:20, aktualizované: 19:14

Väčšina štátov americkej Únie umožňuje predčasné hlasovanie alebo hlasovanie poštou, aby ľudia neprišli o možnosť voliť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 141
Celková čítanosť: 249238x
Priemerná čítanosť článkov: 1768x

Autor blogu

Odkazy