Založ si blog

Môj pohľad na tvorbu Ryana Murphyho-časť tretia: American horror story

Dnes o jednom výnimočnom seriály. Ryan Murphy prišiel s jedinečným konceptom, ktorý sa mu podarilo fantasticky zrealizovať. Seriál, v ktorom každá jedna séria sa odohráva v inom prostredí,s inou tematikou, avšak s rovnakými hercami. Je pravdou, že postupne sa jednotlivé série zažali prelínať a niektorí herci si zahrali dvojúlohu alebo dokonca štvorúlohu. Tento seriál som začala sledovať od začiatku, a ubehla už nejaká doba a dá sa povedať že „ma sprevádza dospievaním“. Jedinečné príbehy,atmosféra,dejové línie,zápletky,herecké výkony…Každá jedna séria je jedinečná a zaslúži si vlastnú recenziu. Po pravde neviem koľko sérií ešte vznikne. Ale snád ich veľa nebude lebo pre skaných fanúšikov bude ešte náročnejšie vytvárať grafiky 🙂 .

I used to just find these cringe but the most recent 'update' has actually made me angry. : r/AmericanHorrorStory

1.)Murder House-úplné prvá séria. Bolo pre mňa napínavé čakať na rozuzlenie a postupné odkrývanie temných tajomstiev vražedného domu. A nemožno povedať že séria skončila tak, ako som si predstavovala že by vyzeral štastný koniec. Hoci počiatočná zápletka série je cliché, Ryan Murphy dokázal vytvoriť skvelý originálny príbeh.

A táto séria fanúšikom American Horror Story dala jeden z ikonických výrokov „Normal people scare me“. Rodina Harmoncov sa z Bostonu presťahujú do Los Angeles v snahe začať nový lepší život. Ben je svojej žene neverný a jeho manželka Vivian prišla o dieťa. Ich spoločná násťročná dcéra Violet trpí depresiami a v novej škole sa stretáva s terorom. A v dome niet núdze o paranormálne javy. Ben je psychiater a jeho dcéra sa spriatelí a neskôr si začne vzťah s jedným z Benových pacientov-mladým zvláštnym mužom menom Tate. Postupne sa však o Tateovi začína dozvedať viac…a aj o historií domu. A niet núdze ani o mnohé problémy či boj o život. 

Myslím si že táto séria nesie posolstvo o tom, ako dokážu byť ľudské povahy a vzťahy temné. Rozhodnutia a činy…a ich trpké následky.

Moje hodnotenie: 4/5

____________________

2.)Asylum- Za veľké plus považujem to, že príbeh sa odohráva v roku 1964. Mám rada estetiku tohto obdobia. Démoni, diabol,exorcizmus,duševné ochorenia,temné tajomnstvá z čias druhej svetovej vojny,brutálny sériový vrah, mimozemštania,vytváranie mutantov…v jednej sérií. Znie to ako bizár? Ryan Murphy opäť vytvoril niečo jedinečné a skvelé. Jedna z mojich najobľúbenejších sérií. Do psychiatrickej liečebne prichádza mladá novinárka Lana Winters po tom, čo sa dozvedela že do nemocnice bol privezený údajný obávaný brutálny sériový vrah „Bloodyface“. Dozvedá sa však aj o tom, ako sa s pacientmi zaobchádza. Jej zámer je čoskoro odhalený… Lana v súkromí žije so svojou priateľkou. V čase kedy sa homosexualita oficiálne považuje za duševnú chorobu. Lana je čoskoro odvezená do Brailcliffu(názov nemocnice). A podstupuje nehumánnu „liečbu“. Ako som spomínala, mimozemštania,démoni,exorcizmus,tajomstvá,mutanti,pokrytectvo…udeje sa tam toho veľa. Fantastická atmosféra,estetika,rozuzlenie a aj dojemné finále.

Moje hodnotenie: 5/5

Táto séria dala fanúšikom daľšiu ikonickú hlášku: „All monsters are human“.

Priznávam že v čase kedy táto séria bola „najnovšia“ som ocenila to, že niektorí herci dostali oproti minulej sérií viac priestoru a príležitosť predviesť svoj talent.

____________________________________________________________

3.)Coven-Tretia séria sa odohráva v New Orleans v súčastnosti a témou je spolok ženský spolok a škola čarodejníc.čarodejnice sa skrývajú pred verejnosťou,celé storočia vedú spory s černosským voodoo klanom,ukrývajú sa pred lovcami čarodejníc,vzťahy a spory medzi sebou v súvislosti s tým, že ktorá z nich sa stane hlavnou. Súčastná hlavná Fiona totiž začína slabnúť…a to je predzvesťou toho, že jej éra končí. Fiona je sebestredná,sebecká manipulátorka ktorá netuší ktorá z nich ju má nahradiť. Blížiaci sa koniec jej éry ju vôbec neteší.

V tejto sérií mi chýbalo viac napätia a temnej strašidelnej atmosféry. A podľa mňa teoria o tom, ako to vyzerá v pekle je na zamyslenie.

Moje hodnotenie: 4/5 

______________________________

4.)Freak Show-Pädesiate roky Amerika…televízia a jej vysielanie si získava čoraz väčšiu popularitu. A ľudské panoptikum už nenavštevujú toľko ako kedysi. Majiteľka ľudského panoptika je Elsa Mars je zúfalá. Elsa je posadnutá slávou a panoptikum jej vynáša peniaze.Do nemocnice sú privezené siamské dvojčatá ktoré sú nájdené zranené spolu s ich zavraždenou matkou mliekárom v dome. Elsa si o tomto incidente prečíta v novinách a vydáva sa do nemocnice s cieľom „do panoptika priniesť dašľiu kuriozitu“. Okrem ťažkého životného údelu „kuriozity“ sa musia popasovať aj s dvoma podvodmíkmi kt. ich majú v pláne zabiť a predať do súkromného múzea sadistického bohatého Dandyho. Freak Show je prvá séria ktorá sa začala prelínať s inou. Konkrétne Asylum.  Dozvedáme sa viac o živote pred príchodom do psychiatrickej nemocnice a aj o činoch jedného zo zamestnancov. Mnohí fanúšikovia seriálu považujú túto sériu za jednu z najlepších. Mne však pripadala zdlhavá a zápletka a koniec veľmi predvídateľná. Nesadla mi celkom ani atmosféra. Isteže boli tu niektoré desivé a napínavé prvky…a dokonca sa tu vyskytujú aj paranormálne javy.

Moje hodnotenie: 3/5

a rozhodne za jeden z najikonickejších momentov nielen zo série ale aj seriálu celkovo považujem scénu v ktorej Elsa(Jessica Lange) spieva pieseň Gods and monsters od Lany Del Rey.

__________________

5.)Hotel- Mám rada artdeco a úpirov. Aj toto je jeden z dôvodov prečo túto sériu považujem za jednu z najlepších. Ale ono je to aj preto, lebo je tu mnoho scén ktoré odhalujú historiu Hotela naprieč celým storočím. Séria sa prelína a dokonca nás zavedie aj do domu z prvej série. A okrem série Murder House sa prelína aj so sériou „Coven“. Väčšina deja sa odohráva v hoteli Cortez. Rovnako ako aj v sérií Murder House tu platí pravidlo-kto v ňom zomrie, jeho duch tu ostáva. Hotel vlastní Elizabeth ktorá v ňom aj býva. O Elizabeth(Lady Gaga) sa toho veľa nevie. Ale časom sa dozvedáme o nej viac. A v móde ktorú tak miluje sa vyžíva celé dekády.  Mnohí fanúšikovia sú názoru že táto séria zašla pridaleko. Je tu množstvo krvavých scén. Ale okrem Elizabeth a obyvateľov Hotela Cortez sa dej točí aj okolo vyšetrovania vrážd sériového vraha ktorý vraždí podľa desiatich Božích prikázaní. Nechýba napätie a prekvapivé odhalenie. Inak zaujímavosťou je to, že jeden príspevok na Instagrame ktoré Lady Gaga pridala z natáčania seriálu sa stal centrom pozornosti hnutia Qanon a považovali ho za usvedčujúci dôkaz :D.

Séria sa zameriava na tragédiu,zrady,pýchu,márnosť a povrchnosť. Už na začiatku mi bola najsympatickejšia postava travestitu(niekto kto sa oblieka ako opačné pohlavie) ktorého všetci oslovujú Liz Taylor. Liz si počas svojej práce vypočuje množstvo rozhovorov do ktorých sa nezapája a snaží sa nezapájať ani do udalostí v hoteli. Občas ostatným dáva rady. Je jeden z dvoch párov v sérií o ktorom sa dá povedať že medzi nimi je úprimná a skutočná láska. Oddanosť a vernosť na pozadí temného prostredia. A čo sa týka vzťahov,všetci smilníci,nemonogamné vzťahy…všetci sú tam neštastní…okrem Tristana a Liz♥.

A ešte jedna zajímavosť na záver. Do Hotela zavítajú aj Richard Ramirez,John Wayne Gacy,Zodiac Killer,Jeffrey Dahmer. Pripadalo mi neetické do deja zakomponovať Skutočných seriovích vrahov. Pri natáčaní tejto scény Evan Peters pravdepodobne ani len netušil že Ryan Murphy si ho o pár rokov vyberie do daľšieho svojho seriálu do úlohy Jeffreyho Dahmera.

Moje hodnotenie: 5/5

___________

6.)Roanoke- Kolonia Roanoke naozaj existovala. Bol to prvý pokus Britov o koloniu „v novom svete“. Obyvateľia kolonie však záhadne zmizli a dalo sa očakávať že raz začne pracovať fantázia filmárov a niekto bude chcieť túto tému spracovať. Stalo sa…Táto séria experimentovala. Táto séria je rozdelená na dve časti. Prvá séria je naročená formou hraného televízneho dokumentu ktorý je obohatený aj o výpovede účastníkov udalosti. Matt a Shelby sa presťajú do domu z 18.storočia.V dome sa začnú diať čudné veci.Shelby sa stane svedkom desivého rituálu v lese. A stane sa vražda. Podozrivou je Mattova sestra Lee. Dozvedajú sa o temnej minulosti domu a stretnú sa aj s duchom šľachtica menom Edward Phillipe Mott ktorý dal dom postaviť v roku 1792 ktorý im pomôže. A prichádza druhá časť série. V univerze AHS má hraný televízny dokument obrovský úspech a tvorcovia prišli s nápadom že na jednom mieste bude kamera snímať účinkujucich hercov z dokumentu a aj Matta,Shelby a Lee. Tvorcovia chcú zachytiť paranormálne javy a aj reakcie účasntíkov a aj priznanie podpozrivej Lee. A začnú sa diať divné veci…Ako oceňujem tento inovatívny spôsob…potenciál tu bol. Ale v konečnom dôsledku…to mohlo byť oveľa oveľa lepšie. Za plus považujem že v sérií sa objaví aj istá postava zo série Asylum.

Moje hodnotenie: 2/5

_______________________

7.)Cult-Kampaň a prezidentské voľby POTUS 2016 sprevádzalo mnoho kontroverzie. Demokrati vs republikáni…internetový trolling,teatrálne vystúpenia,polarizácia spoločnti,či zábery plačúcich demokratov po vyhlásení výsledkov volieb. Ako môže byť toto témou série American Horror Story? Ryan Murphy si s tým opäť dokázal poradiť. V prvej epizode sa Donald Trump stáva prezidentom. Niekto oslavuje niekto plače…Ally po jeho zvolení prepadne úzkosť a okrem toho, má aj mnoho fobií. Klauni…vídava ich a aj jej syn. A nachádzajú sa mrtvoly. Ally sa dostane do problémov a v sebaobrane použije zbraň. čelí verejnému lynču…V meste opäť vyčína vraždiaci gang Klaunov.A začína odhaľovanie kultu a toho, kto každý je jeho súčasťou. Evan Peters tu podal úžasný herecký výkon. Okrem Kaia si v sérií zahral aj Davida Koresha,Andyho Warhola,Marshalla Applewhitea,Jima Jonesa,Ježisa Krista či Charlesa Mansona. V historických vsuvkách. Evan v tejto sérií predviedol svoj talent naplno. Avšak dúfam, že si od týchto temných a náročných úloh načas oddýchne. Niet tu núdze o brutalitu a toxické správanie. Kulty sú reálnou hrozbou ktorá sa môže vyskytnúť vo vašom susedstve. A opäť sa rovnakým spôsobom ako Roanoke aj Cult prelína so sériou Asylum.

Moje hodnotenie: 5/5

_____________________

8.)Apocalypse- Prišlo to tak nečakane. SMSky o nálete balistický rakiet,správy v telelívzií,panika…niektorí sa rozhodli ukončiť svoj život hned, Je tu však šanca na prežitie. A niektorí ju majú. Tajné základne. Platí sa 100milionov dolárov na osobu a možno budete mať to štastie, že vás vyberú pre vaše výnimočné gény. A možno sa niekomu poštastí že sa miesto uvoľní…a jednoducho vás tam má kto so sebou zobrať kto si zaplatil. Atomová vojna…samo o sebe desivé. Začína sa ôsma séria American Horror story s názvom Apokalypsa. začínalo to zaujímavo,ale potom to upadlo…a potom! Potom to opäť nabralo grády!. Záležanie si na objasnení všetkého. A to prelínanie… Apocalypse sa prelína s Murder House,Coven,Hotel.

Moje hodnotenie: 5/5

_____________

9.)1984-Nie,nijako to nesúvisí s Georgeom Orwellom. Ale v roku 1984 sa patrička kamarátov rozhodne stráviť leto ako vychovávateľia v Campe Redwood. Na tomto mieste sa v roku 1970 odohral krvavý masaker a tragické udalosti sa odohrali aj v roku 1948. A vrah nie je len jeden…Ako estetika super. Mám rada 80s. Aj pobavilo.. Aj tu platí to isté čo v Murder House a Hotel. Kto na tom mieste zomrie, jeho duch tam ostáva. Potešilo ma finále a že prežila mne osobne najsympatickejšia osoba zo série. Ale akosi v tom neviem nájsť niečo hlbšie ako klasický slasher. Aj napriek tomu, rozhodne jedna z najlepších sérií.

Moje hodnotenie: 5/5

_______________

10.)Double Feature-Opäť séria rozdelená na dve časti. Avšak iným spôsobom ako Roanoke.Táto séria je zložená z dvoch rozdielnych príbehov. V prvej časti sa spisovateľ Harry Gardner so svojou manželkou Doris ktorá ma ambicie uspieť vo svete interierneho dizajnu a dcérou Almou ktorá tvrdo trénuje hranie na husliach. Prichádzajú do útulneho domu v pobrežnom meste. Harry talent má…ale akosi to nejde. Dostane sa k „zázračnej“ tabletke. Tabletka ktorá je určená len pre tých, čo talent skutočne majú. Kto talent nemá, a tabletku užije…čakjú ho veľmi nepríjmené vedlajšie účinky. Tie sa dostavia aj u tých, čo ho majú…ale sú iné. Zázračná tabletka podporuje kreativitu a prináša výsledky a aj úspech. To, čo v tom mozgu je…Ono si svojským spôsobom robí srandu táto sezona tak trocha z hnutia Qanon. Inak oceňujem atmosféru…ale nemalo to ten typický AHS nádych. A čo sa týka druhej časti príbehu. Tak ten sa zameriava na obdobie po padnutí neznámeho lietajúceho objektu v mestečku Rooswel. Mimozemštania,tajné pokusy,sprisahania…jašterí humanoidi. Až napokon po súčastnosť a oblasť 51. Málo rozvinuté postavy…A vlastne by možno bolo lepšie, ak by do toho nezakomponovali dej ktorý sa odohráva v súčastnosti. A koniec…to akože čo,prečo? čo to malo znamenať? to vážne?

Moje hodnotenie: 3/5

_____________________________

11.)New York City-Osemdesiate roky a komunita homosexuálov….Maskovaný sériový vrah a smrteľný nový vírus. Rozhodne treba uznať že táto séria je kvalitne spracovaná avšak bol tu potenciál aj zakomponovať nejaké prelínanie s inými sériami. Ako kriminálka je to skvelé

Moje hodnotenie: 4/5

__________________________

12.)Delicate- Anna je Hollywoodskou herečkou ktorá túži stať sa matkou a zároveň získavať všetky filmové ocenenia vrátane Oscara. Okolo nej sa dejú čudné veci. Je to len výplod jej fantázie alebo sa to deje naozaj? Inak táto séria je prvou, ktorej námet vymyslel Ryan Murphy. Ale na motívny knihy Daniele Vallentine. Knihu som nečítala takže netuším ako veľmi je séria podobná knihe a aké je jej posolstvo. Ale postupné odhalenie súvislostí je nabité napätím a viaceré scény sú naozaj desivé. Nevylučujem že si nikdy knihu neprečítam. Opäť škoda nevyužitého potenciálu s prelínaním sa. A v sérií vidím aj poukazovanie na toxickosť moderného feminizmu.

Moje hodnotenie : 4/5

Bývalé zamestnankyne cukrárne VegaNana v Bratislave žiadajú vyplatenie dlžných miezd

30.08.2024

O situácií troch bývalých zamestankýň dňa 28.Augusta 2024 informoval na svojej webovej stránke solidárny zväz pracujúcich-Priama akcia. Prikladám sem odkaz na celý článok, v ktorom je detailnejšie popísaná celá situácia a priebeh. odkaz tu dlznik.sk človek nemusí byť vegánom,a dokonca ani ľavičiarom aby odsúdil ich konanie. Ak sa rozhodnete curárni napísať, prosím [...]

Prečo si myslím že film Rocky IV (1985) je skvelý film

27.08.2024

Ako som nedávno spomínala pri mojom hodnotení všetkých filmov zo série Terminátor, studená vojna a strach z dystopických scenárov budúcnosti mali výrazný dopad na filmovú tvorbu. Mnohé diela vznikli s cieľom propagandy, a to nielen vo Východnom bloku, ale aj v Západnom. Film Rocky IV možno tiež považovať za propagandistický, keďže vykresľuje rivalitu medzi Spojenými [...]

Ako sme nevideli film „MIKI“.

21.08.2024

Moje stanovisko bolo, že ak tento film neuvidím, tak sa mi svet nezrúti. Pamätám si článok denníka Plus jeden deň, v ktorom Mikuláš černák dostal priestor vyjadriť sa k vtedy aktuálnej politickej situácií. Znechutilo ma to a dlhú dobu som na články z ich dielne neklikala. Nikdy som nepatrila, nepatrím a ani nebudem patriť medzi jeho fanúšikov. Avšak návrh dámskej jazdy [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 137
Celková čítanosť: 241992x
Priemerná čítanosť článkov: 1766x

Autor blogu

Odkazy