Založ si blog

Pozrela som si nový film inšpirovaný životom Viery Sosnarovej-Svatá(2024)

Hoci som bola často krát kritická voči tomu, že aj napriek objasneniu udalostí historikom zameriavajúceho sa na životy čechov a slovákov v sovietskych gulagoch sa kniha „krvavé jahody“ v kníhkupectvách predávala stále ako „skutočný príbeh“. Som si tento film nešla pozrieť so zámerom že viem, čo ma čaká a pozriem si ho aj napriek tomu len za účelom spísania vecí ktoré v ňom budem kritizovať.  Priznávam, že mi uniklo, že sa vôbec tento film chystá, a to, kto film režíruje som sa dozvedela až v úvodných titulkách počas sledovania filmu. Som typ človeka, ktorý dokáže uznať umeleckú hodnotu diela človeka, s ktorým nesúhlasí. 

🔎 Katerina Mahdalova 💚 on X: "Může Jiří Strach teď okomentovat svoje demonstrativní veřejné a mediální JE SUIS WEINSTEIN? Co si o něm mají myslet oběti jakéhokoli srovnatelného násilí? A nakonec izdroj fotografie: Facebook Jiří Strach

Dokážem mať pochopenie a rešpektujem ak niekto zaujme postoj v podobných prípadoch obvinení, postoj „počkám si na viac dôkazov a potom zaujmem stanovisko“ alebo „Prezumpcia neviny“.Nedokážem mať však pochopenie pre to, ak sa niekto automaticky postaví na stranu obvineného. Harvey Weinstein je momentálne vo väzení.

A mrzí ma ak žena klame ako napríklad Ema Sulkowitz. Aj z dôvodu že niekoho pošpiní, ale aj z dôvodu, že takéto prípady sú vodou na mlyn spochybňovateľom/Obhajcom sexuálneho násilia a obťažovania.

_____

Ale tu som už dosť odbočila od témy, a vráťme sa, teda k filmu Svatá(2024). Je úctyhodné vidieť 93 ročnú Jiřinu Bohdalovú opäť hrať. Film je len inšpirovaný životom Viery Sosnarovej-konkrétne etapou kedy chodí na školy prednášať o živote v gulagu a číta zo svojej knihy. Filmová Oľga ich vydala dve. Neviem, a ani sa mi nechce skúmať aký vzťah mala v skutočnosti dnes už nebohá Viera Sosnarová so svojím potomstvom. Ale filmová Oľga žije v domčeku so svojou dcérou, ktorá pracuje, ako učiteľka a predtým pracovala a žila v USA odkiaľ sa nevrátila bohatá. Jej manželstvo sa rozpadlo a jej dcéra ostala s exmanželom v USA. Oľgina vnučka je už v tom čase sama matkou. A samotná Oľga prežila svoj život s pijanom a násilníkom, ktorý po smrti zanechal množstvo dlhov. Pred reportérkou však na neho spomína ako na dobrého človeka, ktorý nikomu nikdy neublížil. Avšak sa posťažuje na exmanžela svojej dcéry. čo nahnevá aj jej dcéru. Oľga to ospravedlní tým, že je v poriadku klamať o jej otcovi, že je aj tak mŕtvy. 

______

Ako som už spomínala, netuším či naozaj Viera Sosnarová v skutočnosti mala za manžela pijana a násilníka a či vôbec mala dcéru…Ale ženy sú v tomto filme hlúpe, vyberajúce si za partnerov násilníkov a po ich smrti/rozvode sú utrápené, a ak sa im naskytne príležitosť vyrozprávať sa zo svojho trápenia tak tak neurobia.

Tiež nerozumiem ani tomu, prečo portál reflex.cz svoje meno a logo prepožičal tomuto filmu. Novinárka navštevujúca Oľgine besedy, ktorá sa vždy zaujímala o históriu nájde dôkazy, ktoré vyvracajú Oľgine tvrdenia, avšak aj napriek tomu o jej živote vydá oslavný článok. Vraj preto, lebo Oľga je síce klamárka, ale skvelá klamárka a, že, aj keď si „Privlastnila“ Utrpenie ženy, ktorá v gulagu napokon zomrela tak sa svedectvo aj tak šíri ďalej a ľudia sa o „Pravdu“ Zaujímajú. Nie, Oľga neukradla identitu…ona ukradla len utrpenie. Utrpenie, za ktoré bola aj finančne odškodnená a je jej zaplatené, aj za besedy či rozhovory. Ja tomuto naozaj nerozumiem…Portál reflex.cz je okay s tým, že vo filme ich meno a logo je spájané s tým, že klamať je v poriadku ak sa jedná o konkrétnu tému? Týmto sa portál reflex.cz zdiskreditoval. A nech sa potom nečudujú, ak čitatelia ich nebudú považovať za dôveryhodný zdroj informácií. Alebo si myslia, že toto nie je niečo, voči čomu by sa mali ich čitateľia ohradiť?.

___________

Oľginá dcéra napokon sama začne pátrať po pravde a veci sú iné, ako ich popisovala jej mama. Je sklamaná a rozhodne sa mamu konfrontovať. Tá jej veľmi emotívne opíše situáciu, v ktorej sa nachádzala. Po smrti manžela jej ostalo mnoho dlhov,dcéra ešte počas života otca utiekla za lepším životom čo jej matka aj vyčíta. a, keď sa neskôr vrátila nebola na tom finančne najlepšie. Oľge sa zrútil svet a chcela spáchať samovraždu…Predtým si však spomenula na ženu, ktorá bola v gulagu väzenkyňou konkrétne Annu Kovalenkovú….a vtedy ju napadlo ukradnúť jej utrpenie. (Oľga bola v gulagu ako zamestnankyňa nie ako väzenkyňa).
Dcéra to zvláda komplikovane avšak aj napriek tomu sa rozhodne jej knihy preložiť do angličtiny a na besiedke nepovie pravdu.A neskôr sa vydáva do USA za svojou dcérou. 
__________________________
Sexuálne vykorisťovanie ako skvelá a pozitívna možnosť: Jednou z vecí ktoré popisuje čo filmová Oľga popisuje, ako súčasť života ženskej časti v gulagu je sexuálne vykorisťovanie. Vo filme je to prezentované ako niečo pozitívne. A toto ignoruje ženské utrpenie.
Inak film sa mnohokrát nudil a viackrát som pozrela na to, koľko času ešte ostáva do konca. Aspoň scéna odovzdávania vyznamenania od prezidenta mohla byť prepracovanejšia. Kľudne mohol Strach zvoliť herca ktorý by sa podobal na jeho neobľúbeného/obľúbeného politika…A scéna s policajtom mi prišla trápna,zbytočná a v štýle reklám na Perwoll.
Moje hodnotenie: 1/5.
__________________________
Som zástankyňou pravdy. A rovnako ako aj pred vzliadnutím filmu môj postoj ku „kravým jahodám“ bol rovnaký. Prípady ako tento, sú vodou na mlyn popieračom/obhajcom sovietskych gulagov z čias Stalinizmu. A rovnako, aj výpovede žien, ktoré sa ukázali po vyšetrovaní, ako nepravdivé v súvislosti so sexuálnym násilím sú tiež vodou na mlyn popieračom/objahcom sexuálneho násilia/obťažovania.
Predstavme si situáciu, že by niekto natočil film o žene, ktorá bola svedkom sexuálneho násilia spáchaného na inej žene. A neskôr by si „privlastnila“ Jej utrpenie…Žena, na ktorej by to násilie bolo spáchané by bola umlčaná tým, že by ju buď ten muž zavraždil alebo by zariadil jej vraždu…alebo by sama spáchala samovraždu. A tá žena ktorá by si „utrpenieprivlastnila by so zámerom finančne sa obohatiť napísala knihu,chodila rečniť na besiedky na školách a dostala zaplatené aj za rozhovory…A potom by sa našli dôkazy, že to nie je pravda. Ako by reagoval režisér Strach na toto?
_________________________________
A myslím si že by sme nikdy nemali lži vydávať za pravdu. A mali by sme sa voči nim vyhradiť vždy a nech by nám mohli byť akokoľvek nápomocné v témach, na ktoré chceme upozorniť.
A aké sú vaše dojmy po vzhliadnutí tohto filmu? Dajte mi vedieť. žiaľ, nebudem vám môcť vedieť odpovedať na komentáre. Ale rada si ich prečítam.

 

Svedectvá americko židovského lekára o tom, čo videl v Gaze

26.07.2024

Dr. Mark Perlmutter je americko židovský lekár (jeho životopis je možné si prečítať tu) okrem pôsobenia na klinike sa tridsať rokov zúčastňuje humanitárnych misií(bolo ich štyridsať). A nedávno sa vrátil z dvojtýždňovej misie z Nemocnice Khán Younis (Gaza). O tom, s čím sa tam stretol sa rozhodol verejne prehovoriť v relácií CBS Sunday Morning. Na otázku [...]

V Utorok Židovskí propalestínski demonštranti v Capitole požadovali Izraelské zbrojné embargo

24.07.2024

Veľmi ma mrzí že tejto udalosti Slovenské média nevenujú pozornosť. Namiesto toho riešia toto. O tejto udalosti informoval aj britský denník Theguardian Americký kongres od Októbra 2023 poskytol Izraelskej armáde viac ako 14miliárd dolárov plus 3,8miliardy dolárov z vreciek platiteľov daní ,ktoré USA každoročne štátu Izrael posiela. Americká vláda financuje a dodáva [...]

Jedna z piesní od Depeche Mode ktoré považujem za nedocenené-Sun and rainfall

23.07.2024

Vo všeobecnosti považujem album „A Broken Frame“ za nedocenený. A jednu konkrétne pieseň „Sun and rainfall“ ktorá sa nachdza na tomto albume za jednu z mojich najobľúbenejších.“ Nielen pre jej príjemne melancholickoo rytmnický zvuk ale aj pre jej text. A nie len pre pasáž You’re the one I like best you retain my interest you’ re the only one if it [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 130
Celková čítanosť: 223579x
Priemerná čítanosť článkov: 1720x

Autor blogu

Odkazy