Rádio anténa rock už nevysiela, September skončil a Green Day

1. októbra 2021, janas, Hudba

Slovenské rádio Anténa Rock 30.Septembra vysielalo naposledy.

Aj vďaka práve tejto rádiovej stanice sa do povedomia širšej verejnosti dostala pieseň od Americkej skupiny Green Day- Wake me up when September ends.

„Wake me up when September ends“ ( Preklade zobud ma ked skončí September).

Veta, ktorú spevák Billie Joe Amstrong povedal jeho matke, keď prišla do jeho izby po tom, ako utiekol z pohrebu jeho otca.Ktorý umrel na rakovinu v čase, keď mal Billie desať rokov.

Pieseň je spomienkou na jeho nebohého otca.

______________

 

Človek by najradšej niekedy hybernoval, aby sa nemusel denne stretávať s bolesťou, ktorú prežíva. Pamätám si videoklip k tej piesni. Album „American Idiot“ Som často počúvala a dodnes si rada vypočujem.

Je o mladom páre. Zažívajú spolu bezstarostné chvíle plné lásky a šťastia. Až do chvíle kedy sa chlapcova priateľka dozvie, že sa prihlásil do armády a ide na misiu. A zrazu sa nachádza vo vojnovej zóne, kde umierajú ľudia.Billie a rovnako aj zvyšní dvaja členovia Green Day ostro vystupovali voči Georgeovi Bushovi a jeho politike. Pripomínam, že videoklip vznikol v čase invázie americkej armády do Iraku. Vojny vždy spôsobujú mnoho utrpenia a bolesti, ktorá trvá aj roky po ich skončení.